La Fundació Cipriano García de CCOO presenta la seva col·lecció d’audiovisuals en el Dia Internacional dels Arxius, que se celebra el 9 de juny

Amb el títol “El treball i la protesta: imatges en moviment”

La Fundació Cipriano Garcia – CCOO de Catalunya, mitjançant el seu Arxiu Històric, presenta la seva col·lecció d’audiovisuals en el Dia Internacional dels Arxius, que se celebra el 9 de juny, titulada “El treball i la protesta: imatges en moviment”: https://colleccions-audiovisuals.ccoo.cat/.

L’Arxiu Històric de CCOO de Catalunya, des de l’any 2008 quan el Consell Internacional d’Arxius (CAI/ICA) del qual forma part va promoure el Dia Internacional dels Arxius, cada 9 de juny organitza una activitat per fer conèixer i difondre un patrimoni cultural i una font d’informació de gran valor per al sindicat i per a la mateixa societat. Els arxius són serveis que ofereixen, com en el nostre cas, un servei públic i obert a la ciutadania. Són instruments fonamentals per conservar i preservar la nostra història i memòria, tant individual com col·lectiva. A més, són garants dels drets i deures de les institucions, públiques i privades, i de la ciutadania en general.

Així, demà, 9 de juny del 2020, l’activitat de l’Arxiu Històric de CCOO com la de la resta d’arxius catalans està marcada per la crisi de la COVID-19 i, per tant, no podrem realitzar activitats presencials (jornades, debats, presentació de projectes, etc.) al voltant d’aquest dia. Per això, us informen que l’activitat que hem previst és la difusió a través de la web de la Fundació Cipriano García (https://fciprianogarcia.ccoo.cat/ciprianogarcia/index.aspx) de l’existència i el valor històric i fílmic de les col·leccions audiovisuals de CCOO.

Un valuós patrimoni fílmic de CCOO de Catalunya havia estat preservat i difós des de finals dels anys setanta per la fundació privada Institut del Cinema Català (ICC), amb la qual va col·laborar l’Arxiu Històric de CCOO de Catalunya, gestionat per la Fundació Cipriano García. Més recentment es va fer el seu dipòsit a una institució pública com la Filmoteca de Catalunya, encarregada avui de la conservació i gestió d’uns materials audiovisuals d’extraordinària rellevància en termes històrics i cinematogràfics.

Una bona part d’aquestes col·leccions audiovisuals van estar enregistrades per joves filmakers catalans, vinculats als moviments d’oposició a la dictadura, a les CCOO i al Partit Socialista Unificat de Catalunya (PSUC), constituïts en els principals baluards de l’antifranquisme. Aquest patrimoni va ser el resultat de la tasca compromesa d’uns joves realitzadors i càmeres (Joan Esteban, Manel Esteban, Carlos Durán, Jordi Farrerons, Joan Antoni Gonzàlez Serret, Francesc Llobet, Paco Marín, Joan Puig, Pere Joan Ventura i Roc Villas), la majoria dels quals posteriorment van fer llargues i reconegudes carreres professionals als mitjans audiovisuals com a productors, operadors tècnics de televisió i directors de documentals i pel·lícules.

Aquests professionals compromesos amb la lluita antifranquista van produir documents que enregistraven les realitats del món del treball i de l’emigració a la gran ciutat, a Barcelona i a la seva àrea metropolitana. De manera molt destacada van ser testimonis i van generar documents fílmics de l’evolució i les accions de l’antifranquisme català, de les lluites per les llibertats i de la protesta entre finals dels anys setanta i fins a la transició a la democràcia al nostre país.

El que avui es presenta és una eina per difondre aquestes imatges històriques que ens parlen del treball i la protesta a través de les seves imatges en moviment. Està disponible a Internet: https://colleccions-audiovisuals.ccoo.cat/.

Oficina de Premsa de CCOO de Catalunya
Barcelona, 8 de juny de 2020