CCOO de Catalunya valora el pla de xoc per a l’ocupació aprovat ahir per decret llei, però reclama que s’ampliï l’enfocament per garantir el dret a l’ocupació de tots els treballadors i treballadores afectats per la crisi

Els programes i les línies aprovades ahir pel Govern suposen un esforç pressupostari important (més de 59 milions d’euros), però han de ser complementats amb polítiques actives que vagin més enllà de les 4.300 persones que se’n beneficiaran directament i amb un enfocament també sectorial

Des de CCOO de Catalunya entenem que aquest és el moment per començar a complementar les mesures de protecció, que han de garantir els ingressos de les llars i de les persones treballadores, amb les de reactivació del mercat de treball. Per tant, valorem la iniciativa del Departament de Treball de presentar un pla de xoc que pretén donar estabilitat a l’ocupació i ampliar l’oferta de treball. També la perspectiva territorial que inclou és important, atès l’impacte asimètric que té aquesta crisi. Tanmateix, des de CCOO de Catalunya pensem que aquestes mesures són insuficients pels seus objectius (4.300 persones beneficiàries directes) i que s’adrecen prioritàriament a les empreses, però no a les persones treballadores.

Davant la situació del mercat de treball, amb una xifra de 467.810 persones registrades a l’atur, però una baixa en l’afiliació a la Seguretat Social acumulada els mesos de març i abril de 131.000 persones (41.000 + 90.000), això és, un horitzó de 600.000 a 700.000 persones en situació de desocupació, calen mesures més enèrgiques. Més encara quan una part de les més de 700.000 persones afectades per ERTO poden enfrontar problemes a l’hora de reincorporar-se al seu lloc de treball. Es tracta, així, de donar estabilitat a les empreses petites, a l’economia social i a  les persones autònomes, però hi ha d’haver iniciatives que s’adrecin al conjunt de treballadors i treballadores desocupats, i que incideixin amb força en els sectors més amenaçats. Mentre hi ha sectors on ha caigut en sec la demanda, n’hi ha d’altres on s’han fet palesos dèficits importants.

En aquest sentit, CCOO de Catalunya reclama l’actualització del Pla de desenvolupament de polítiques d’ocupació 2019-2020 i dels seus programes a un nou context. Aquest l’ha situat el Departament de Vicepresidència amb les seves previsions que situaven un atur del 17 % per al 2020 i un clar impacte sectorial, però reclama de més per identificar sectors amenaçats i d’altres on hi ha oportunitats, facilitant la mobilitat transversal. Calen inversions en els sectors, però també assessorament i orientació personalitzada, i també formació, per millorar les possibilitats de les persones desocupades en el mercat de treball. Aquestes polítiques reclamen programes específics i han de ser fruit de la concertació i de la negociació en els diferents sectors productius.

Oficina de Premsa de CCOO de Catalunya
Barcelona, 6 de maig de 2020