La Inspecció de Treball dona la raó a CCOO perquè 6.000 persones treballadores del turisme del Pirineu de Lleida siguin incloses en un ERTO per força major

La resolució es dicta després que el sindicat denunciï nombroses empreses del sector de l’hostaleria de Pirineu de Lleida pel cessament anticipat per fi de temporada de fixos discontinus i eventuals, el 14 de març passat, que han deixat més de 6.000 persones treballadores sense accés a prestacions d’atur i ajudes assistencials.

CCOO exigeix l’extensió d’aquestes resolucions de la Inspecció de Treball per al conjunt de persones afectades, sense que aquestes hagin de realitzar demandes individuals, que són molt problemàtiques de fer a causa de les dificultats d’accés telemàtic que hi ha.

El col·lectiu afectat per aquesta situació arriba a 6.000 persones, entre fixos discontinus i eventuals, que han vist rescindits els seus contractes per final de temporada, quan la seva finalització estava previst per al 13 d’abril. CCOO va denunciar que totes aquestes persones haurien de ser incloses en un ERTO per causes de força major, com estableix l’apartat 6 del RD 8/2020, i que aquesta situació suposava deixar aquest grup al marge de les cobertures de les prestacions d’atur per la COVID-19, així com de la resta d’ajudes socials instaurades per decrets posteriors relacionats amb els efectes econòmics i socials de la pandèmia.

Després d’aquesta resolució, des de CCOO s’apel·la a la responsabilitat social de les empreses en la gestió d’aquesta situació, a l’hora d’incloure les seves plantilles en un ERTO, ja que no procedeix la visió esbiaixada del RD 8/2020 que ja al·legava en el seu moment de no fer-ho. Aquesta negativa es basava en la suposada obligació de mantenir les plantilles durant els sis mesos posteriors a la finalització de l’estat d’alarma, i era presumible, per la seva proximitat, que s’hagués de realitzar ja fora de temporada i per tant sense requerir força laboral. Per a CCOO aquest argument no és correcte, ja que el 90 % del personal d’aquest sector és fix discontinu i aquesta condició ja comporta la praxi que els treballadors i treballadores són reclamats per treballar segons les necessitats i l’ocupació de cada establiment.

CCOO reitera el seu compromís perquè els fixos discontinus i els eventuals no quedin sense protecció en aquesta crisi sanitària, per això seguirà denunciant totes aquelles situacions d’abusos o inacció d’empreses davant l’autoritat laboral, i seguirà pressionant totes les instàncies polítiques i administratives per facilitar l’accés de les persones treballadores a prestacions per evitar situacions de vulnerabilitat i exclusió social.