Mesures per a treballadors i treballadores autònoms davant la crisi del coronavirus

Mesures per a treballadors i treballadores autònoms davant la crisi del coronavirus decretades pel Govern de l’Estat:

Prestació econòmica extraordinària per cessament d’activitat

Per a qui acrediti activitats suspeses de manera directa per la declaració de l’estat d’alarma i per a qui pugui acreditar que la seva facturació ha disminuït, almenys, un 75 % en els seus ingressos de març del 2020 en comparació amb la mitjana dels darrers 6 mesos.

Requisits

Trobar-se en situació d’alta al règim especial de treballadors autònoms (RETA) o al règim especial dels treballadors del mar en la data de declaració de l’estat d’alarma.

Estar al corrent del pagament de les quotes de la Seguretat Social. Si no fos així, es concedirà un termini de 30 dies naturals per ingressar les quotes sense perdre el dret a la prestació.

La quantia de la prestació és del 70 % de la base reguladora mitjana dels últims 6 mesos o, en cas de no acreditar aquest període mínim de cotització, el 70 % de la base mínima.

– El temps que es rebi la prestació s’entendrà com a cotitzat. El treballador o treballadora autònom no haurà de pagar la quota de la Seguretat Social.
– La durada inicial de la prestació és d’1 mes i es pot ampliar fins a l’últim dia del mes en què finalitzi l’estat d’alarma si aquest es prorroga.

Ajornament de les quotes de la Seguretat Social

Afecta el pagament de quotes quan el període de meritació estigui comprès entre maig i juliol del 2020. S’ha de comunicar prèviament dins dels 10 primers dies del període normal d’ingrés. També inclou la possibilitat d’ajornar el pagament de deutes anteriors que s’hagin de pagar entre l’abril i el juny.

Ajornament del pagament de la hipoteca de l’habitatge habitual

L’ajornament es fa si hi ha hagut un cessament de l’activitat o s’ha patit una pèrdua substancial d’ingressos. S’ha d’aportar un certificat expedit per l’Agència Estatal de l’Administració Tributària o l’òrgan competent de la comunitat autònoma, sobre la base de la declaració de cessament d’activitat declarada. El termini de suspensió passa d’1 a 3 mesos. També es podria demanar el bo social elèctric.

Els autònoms i autònomes poden optar també a les línies de crèdit addicional de l’Institut de Crèdit Oficial (ICO) i a línies a través de l’Institut Català de Finances (ICF).

Mesures davant la crisi del coronavirus decretades pel Govern de Catalunya:

Prestació econòmica única de fins a 2.000 euros

– Només les persones treballadores autònomes persona física.
– Per a les persones que no disposin de fons alternatius d’ingressos, la base imposable de la darrera declaració de la renda ha de ser igual o inferior a 25.000 euros.
– Estar en situació d’alta al RETA, com a mínim, durant el primer trimestre del 2020.
– Tenir el domicili en un municipi de Catalunya.
– Haver suspès l’activitat econòmica o haver patit una reducció dràstica i involuntària de la facturació en el mes de març del 2020, en comparació amb el mateix mes de l’any anterior.

Si necessites assessorament pots contactar amb el sindicat a través del número d’atenció telefònica de CCOO al 933 100 000 o a través del formulari habilitat a aquest efecte (https://consulta.ccoo.cat/), on t’atendrà una persona especialitzada en assessorament del treball autònom.

Mesures per a treballadors i treballadores autònoms davant la crisi del coronavirus

Mesures per a treballadors i treballadores autònoms davant la crisi del coronavirus (en català)

Mesures per a treballadors i treballadores autònoms davant la crisi del coronavirus

Mesures per a treballadors i treballadores autònoms davant la crisi del coronavirus (en castellà)