El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya dona la raó a CCOO en la nostra defensa dels treballadors i treballadores penitenciàries

Situació crítica als centres penitenciaris catalans en matèria de personal

L’Agrupació de Personal Penitenciari de CCOO de Catalunya va sol·licitar, dilluns passat, a la Sala Social del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), l’adopció de mesures cautelars enfront del Departament de Justícia per la falta d’equips de protecció i de proves de diagnòstic per als treballadors i treballadores penitenciàries, davant la crisi de coronavirus.

Ara, el TSJC ha donat la raó a CCOO. La interlocutòria de la resolució, contra la que no hi ha recurs possible, requereix al Departament que, amb caràcter urgent i immediat, proporcioni a tots els centres penitenciaris:
– Els equips individuals de protecció: mascaretes auto filtrants FFP2 i FFP3, guants de nitril, ulleres de protecció, guants, pantalles facials, bates i maneguins protectors, gels antisèptics i termòmetres sense contacte.
– Reposi el material substituint el caducat.
– Es faciliti l’accés massiu als tests ràpids de diagnòstic del coronavirus SARS-CoV-2 per a l’avaluació del COVID-19 del personal penitenciari que hagi tingut contacte amb un cas positiu per infecció.
– Planificació de formació per al personal penitenciari en l’ús dels EPIs.
– Que apliquin processos de descontaminació i eliminació de residus del material utilitzat, així com la desinfecció diària dels centres de treball.

La situació als centres penitenciaris catalans és crítica en matèria de personal.

Actualment d’una plantilla del voltant de 4.600 treballadors, per si mateix reduïda -ja que en condicions normals no es cobreixen 485 dels llocs que consten en la Relació de Llocs de Treball (RLT) dels centres-, hi ha 936 treballadors de baixa i 376 de permís per deure inexcusable, que és el procediment reglat al qual s’han d’acollir els treballadors que pertanyin un a dels grups de risc (malaltia oncològica, embaràs, malalties cròniques respiratòries i cardíaques, hipertensió, etc.). En total, 1.312 llocs de treball buits que tots junts suposen un forat enorme (un 28% de la plantilla existent) que a penes s’ha pal·liat amb 126 contractacions des que es va iniciar l’estat d’alarma.

Falten guants, els EPP (Equip de Protecció Personal) si s’usen no es reposen i no hi ha tests ràpids. S’envia treballadors a casa per contacte amb positius i no se’ls fa els tests ni PCR ni ràpids, deixant buits enormes en els centres i instal·lant la inquietud en les famílies d’aquests treballadors i en ells mateixos.

En alguns centres, com per exemple al Centre Penitenciari (CP) de Dones de Barcelona (Wad-Ras), la situació és autènticament crítica. Pràcticament la meitat dels treballadors d’interior es troben de baixa, alguns per donar positiu en COVID-19 i la majoria per haver estat en contacte amb un positiu sense que se’ls faci cap test que confirmi si s’han infectat o no.

Als treballadors dels centres penitenciaris catalans se’ls ha donat una única màscara quirúrgica sense reposició, amb l’únic suport d’una màscara caducada des del 2014, comprada el 2009 en ocasió de la Grip A (si en aquella ocasió, fa onze anys, es van comprar desenes de milers de màscares, perquè no es va fer ara?), que es va lliurar una setmana després de les quirúrgiques.

En els centres s’han produït “plantades” i aldarulls als mòduls: el 13 de març al CP Brians 2, el 14 de març al CP Mas d’Enric, el 17 de març al CP Brians 1, al CP Brians 2 i al CP Dones, el 20 de març al CP Brians 1 i al CP Puig de les Basses, el 21 de març al CP Quatre Camins i el 22 de març al CP Joves.

Diversos interns han anat donant positiu i s’han confinat mòduls amb centenars d’interns durant diferents períodes de temps en el CP Brians 1, Brians 2, Quatre Camins i Dones.

CCOO volem destacar per damunt de tot la labor abnegada i valenta dels treballadors/es penitenciaris catalans, els quals sense mitjans, amb protecció escassa o nul·la i sense tests, estan afrontant una situació extremadament difícil en els centres, amb l’únic suport de la seva professionalitat. És deure de l’Administració no deixar-los sols i secundar-los amb el màxim de mitjans possibles.

Oficina de Premsa de CCOO de Catalunya
Barcelona, 9 d’abril de 2020