CCOO i UGT denuncien que les causes presentades per COMSA SAU no justifiquen l’ERTO que afecta a més de 700 treballadors

COMSA SAU va anunciar el dimecres 18 de març un expedient de regulació temporal d’ocupació a tot l’Estat, per causes productives a conseqüència del COVID-19, que suposaria la suspensió de més de 700 contractes de treball durant els propers 4 mesos, fins i tot d’aquells llocs que el Decret Llei 7/2020 i posteriors de la Generalitat de Catalunya permetria mantenir.

L’empresa s’ha negat expressament a acollir-se a l’article 6 de Decret Llei 7/2020 i posteriors de la Generalitat de Catalunya que permetria mantenir els llocs de treball d’aquelles obres de construcció que depenguessin directament de licitacions públiques de l’administració catalana, els salaris estarien coberts per la Generalitat a canvi de mantenir els llocs de treball sense expedients de regulació ni acomiadaments.

Alhora, a nivell estatal, en les obres públiques l’article 34.3 de Reial decret llei 8/2020 de 17 de març també permet reclamar (davant aquesta suspensió i paralització de l’obra) els salaris de personal adscrit i altres despeses, però prefereixen enviar a l’atur al seu personal. Esperem que a sobre l’empresa no sigui capaç de cobrar les indemnitzacions en el seu propi benefici després d’enviar al seu personal a l’atur, lucrant-se il•lícitament.

Per tant, CCOO i UGT consideren que les causes presentades fins a la data per l’empresa no són creïbles per justificar la suspensió de tots els llocs de treball durant tant de temps.
UGT i CCOO consideren que l’empresa només pretén disposar d’una eina legal que li permeti suspendre temporalment l’ocupació a qualsevol treballador, en funció de com evolucioni el mercat durant els propers 4 mesos en el seu propi benefici.

La representació dels treballadors (amb presència majoritària d’UGT i CCOO) ha presentat fins a 13 mesures socials en la comissió negociadora per a reduir, pal•liar i atenuar els efectes de l’ERTO, en vista que el personal afectat només percebrà la prestació per desocupació i la Direcció de COMSA no té previst reduir el període d’afectació per sota dels quatre mesos plantejats.

Finalment la Direcció de COMSA s’ha aixecat de la taula de negociació, referint-se a les mesures socials presentades, al•legant que “analitzada aquesta última proposta, lamentem comunicar-vos que l’empresa no pot acceptar aquestes condicions que es plantegen, atès que posarien en risc la viabilitat futura de la companyia, per tot això, entenem que ens veiem obligats a tancar l’ERTO de Comsa sense acord “.