Treballadores de la llar davant la COVID-19


FotoCCOO de Catalunya ha elaborat un seguit de preguntes freqüents relacionades amb la problemàtica que es poden trobar les treballadores de la llar davant la COVID-19 i que engloben temes com els efectes de posar-se malalta, el subsidi per atur, els acomiadaments o les mesures de protecció, entre d'altres. 


 

Posa’t en contacte amb el teu metge o metgessa de família.

Tens dret a una prestació de la Seguretat Social.
Hauràs de sol·licitar la prestació a través de la web següent: https://sede.seg-social.gob.es.

Estar en aïllament preventiu per coronavirus implica tenir els mateixos drets.

 

Haurà de continuar pagant-te el salari complet, encara que no treballis.
Si decideix no pagar-te sense arribar a un acord, ho has de denunciar.

 

En l’àmbit del servei domèstic no són aplicables les causes de força major ni l’acomiadament objectiu.

Així, si et diu que no vagis al domicili per precaució, no hi ha motiu per prescindir del teu treball, per la qual cosa ha de continuar pagant-te el salari.

 

En el context de l’estat d’alarma s’ha establert un subsidi extraordinari per a les treballadores de la llar donades d’alta a la Seguretat Social abans del 14 de març del 2020 que hagin vist reduïda la seva jornada o finalitzat el seu contracte.

La quantitat d’aquest subsidi extraordinari és del 70 % de la base reguladora, amb el límit de l’equivalent a l’SMI.

Per sol·licitar-lo, cal acreditar la pèrdua total o parcial de l’activitat, amb una declaració responsable signada per la persona ocupadora, una carta d’acomiadament, una comunicació de desistiment o la baixa a la Seguretat Social.

 

S’ha establert una prestació per a persones autònomes per cessament d’activitat a causa de la COVID-19.

 

Si estàs treballant (amb contracte o sense, com a externa o com a interna), en cap cas la persona ocupadora et pot impedir sortir al carrer.

 

La persona ocupadora està obligada a atendre les mesures de protecció necessàries davant la pandèmia de coronavirus.

Ha de procurar-te equips de protecció individual (gel hidroalcohòlic, guants, màscares, bata…).

 

Si tens contracte de treball i estaves donada d’alta a la Seguretat Social, tens dret a un subsidi extraordinari per manca d’activitat. Aquest subsidi es cobrarà cada mes a partir del dia en què es produeixi la reducció de l’activitat o l’acomiadament.

En cas de deixar de prestar serveis o de reducció de jornada, és necessari un document de l’empresa (declaració responsable) per acreditar la situació i la data d’inici d’aquesta nova situació. En cas d’acomiadament es pot justificar amb la carta d’acomiadament o l’acreditació de la baixa de la Seguretat Social.

La quantia del subsidi serà del 70 % de la base reguladora de la Seguretat Social. No podrà ser superior al salari mínim interprofessional, exclosa la part proporcional de les pagues extraordinàries.

Aquesta prestació, la pots sol·licitar si no comptes amb un permís retribuït recuperable.

 

No. Et suggerim que et posis en contacte amb el Centre d’Informació per a  Treballadors Estrangers de CCOO (CITE) perquè et proporcionin més informació. El seu telèfon és el 93 481 27 20.Treballadores de la llar davant la COVID-19
Pot descarregar-te aquesta informació al següent link Treballadores de la llar davant la COVID-19


03/04/2020

 

La teva privacitat és important

Utilitzem galetes (cookies) pròpies i de tercers per analitzar el web, permetre el funcionament d’un xat, donar suport i resoldre dubtes dels usuaris, personalitzar les opcions de navegació per a la nostra web i oferir la possibilitat de compartir i d’interactuar amb les xarxes socials. Mitjançant l’acceptació d’aquesta informació, se n’accepta expressament l’ús. En tot cas, es pot obtenir més informació sobre la nostra política de galetes o saber com deshabilitar-les o desactivar-les amb la informació que es mostra aquí.