Sindicats i patronals de l'Anoia fem front comú per denunciar la manca de solucions per a les persones treballadores i les empreses de la comarca


Davant la publicació del Reial decret 11/2020 al BOE de l'1 d’abril del 2020, on entre d’altres coses, es regula la situació de les persones treballadores confinades a la Conca d’Òdena, sindicats i patronals de l’Anoia –que representem persones treballadores i empreses de la comarca- volem denunciar la manca de solucions efectives i definitives d’aquesta norma.

Segons la nostra interpretació de la disposició vint-i-unena de l’esmentat decret, sobre la “Incapacidad temporal en situación excepcional de confinamiento total” s’estableix que només podran accedir a la situació d’incapacitat temporal amb efectes retroactius, les persones treballadores considerades essencials, segons el Reial decret llei 10/2020, amb domicili a l’àrea confinada. No aclareix si es reconeixerà a les persones que no han pogut sortir del confinament a prestar serveis als seus llocs de treball no inclosos com a serveis essencials, no articula una solució clara per a les persones que només treballen a la Conca d’Òdena, però no hi viuen i tampoc aclareix si rebran la baixa assimilada a l’accident de treball o una incapacitat temporal ordinària.

Per tant, volem manifestar el nostre desacord amb aquesta mesura i constatem que ens trobem en una situació d’indefensió i desprotecció molt gran per part de l’Administració. Per una banda, el retard a l’hora de respondre, resoldre les preguntes i dubtes que tenen les empreses i persones treballadores de la comarca; i, per l’altra, la manca d’unitat i claredat en les decisions, decrets i mesures que s’aproven: missatges ambigus i que venen en comptagotes, i també redactats de manera excessivament ràpida i sense tenir en compte moltes de les respostes de la casuística en si, i el coneixement de la realitat socioeconòmica des de la proximitat del territori.

Les persones treballadores afectades es troben desorientades i amb manca de protecció social. Hem d’evitar que aquesta crisi sanitària, que ja ha esdevingut econòmica, sigui també una crisi social amb repercussió directa sobre les persones i les famílies, i preservi l’ocupació i el nostre teixit productiu i empresarial.

Portem des de l’inici del confinament a la Conca d’Òdena, el passat 13 de març amb molts dubtes i considerem que aquest reial decret arriba tard i no resol el problema, en conseqüència des de la Unió Empresarial de l’Anoia, patronal anoienca i els sindicats CCOO i UGT, tornem a reclamar que es doni una solució de caràcter definitiu per aquestes qüestions no resoltes en aquest reial decret i que s’adoptin les mesures necessàries per donar cobertura legal i seguretat jurídica a totes les persones treballadores afectades i que puguin acollir-se a una incapacitat temporal assimilable a accident laboral. Per respecte i per responsabilitat cal que l’Administració sigui també exigent i doni respostes clares i efectives.

COMUNICAT - Sindicats i patronals de l'Anoia fem front comú per denunciar la manca de solucions per a les persones treballadores i les empreses de la comarca
02/04/2020

 

La teva privacitat és important

Utilitzem galetes (cookies) pròpies i de tercers per analitzar el web, permetre el funcionament d’un xat, donar suport i resoldre dubtes dels usuaris, personalitzar les opcions de navegació per a la nostra web i oferir la possibilitat de compartir i d’interactuar amb les xarxes socials. Mitjançant l’acceptació d’aquesta informació, se n’accepta expressament l’ús. En tot cas, es pot obtenir més informació sobre la nostra política de galetes o saber com deshabilitar-les o desactivar-les amb la informació que es mostra aquí.