CCOO demana als ajuntaments de la Conca d’Òdena que agilitzin les certificacions perquè les treballadores i els treballadors confinats puguin cobrar la baixa

Confinament per la crisi de coronavirus

CCOO demana que es posin en marxa immediatament les mesures previstes en el reial decret llei publicat avui per solucionar la protecció social i per articular la prestació per incapacitat i, així, donar certeses als milers de treballadores i treballadors de la Conca d’Òdena, confinats per la crisi de coronavirus, que no han pogut accedir al teletreball i no tenen dret a cap altra prestació pública.

El redactat del RDL d’avui recollit en l’addicional 21 presenta dos problemes:
– No aclareix una solució per a les persones que només treballen a la Conca d’Òdena però no hi viuen.
– Es pot interpretar que la incapacitat temporal per la situació excepcional de confinament total només es reconeixerà a les persones que no puguin sortir a prestar serveis essencials.
– Tampoc aclareix si rebran la baixa assimilada a l’accident de treball o una incapacitat temporal ordinària.

Hem de tenir en compte que la resolució de confinament era obligatòria des de les 00.00 h del dia 13 de març per a totes les empreses que no fossin les assenyalades com a essencials. Per això és imprescindible que es consideri situació d’incapacitat temporal aquesta impossibilitat d’accedir al lloc de treball per a totes les persones efectivament afectades, i que, segons la llei, sigui amb efectes retroactius.

Demanem als ajuntaments que accelerin la gestió amb totes les empreses per emetre les certificacions per a tothom, fent una interpretació àmplia del criteri, i aplicant la retroactivitat.

CCOO es tornarà a adreçar al Ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions demanant una solució de caràcter definitiu per aquestes qüestions no resoltes.

CCOO, en aquest context d’emergència sanitària i crisis social, continua reivindicant totes aquelles mesures de salut i seguretat per exercir el treball i d’altres que permetin salvar ocupació, teixit productiu i protecció social per a les persones treballadores i per als sectors més vulnerables.

Oficina de Premsa de CCOO de Catalunya
Barcelona, 1 d’abril de 2020