No se'ls ha d'acomiadar en aquesta crisi perquè tenen els mateixos drets que la resta: suspensions temporals dels seus contractes

Les ETT deixen abandonats els treballadors i treballadores amb contractes de "posada a disposició"


CCOO, junt a UGT a escala estatal, denunciaran totes les empreses de treball temporal (ETT) que han deixat tirades i abandonades els centenars, fins i tot milers, de persones que estaven posades a disposició en empreses usuàries i les han acomiadat dels seus llocs de treball i els han extingit els seus contractes temporals. És vergonyós observar com aquestes empreses estan actuant amb les seves pròpies plantilles en missió, treballadors i treballadores ja de per si en situació de precarietat, afegint a més una situació d'indefensió i de dificultat d'accés a les seves prestacions.

Des dels primers moments d'aquesta crisi sanitària de la COVID-19, les ETTs han acomiadat, majoritàriament per finalització d'activitat, un alt volum de plantilla que prestava els seus serveis en empreses usuàries, quan, al nostre parer, haurien d'haver suspès els contractes, ja que, generalment, el que ha passat és que s'ha suspès l'activitat en aquestes empreses "client". Així ho demostra el fet que la immensa majoria de les empreses usuàries han emprès ERTOs de les seves plantilles, perquè un cop acabi aquesta situació de la pandèmia del coronavirus tornin als seus llocs de treball.

Entenem que els més de 300.000 treballadors i treballadores cedits en missió a empreses de tots els sectors productius no poden tenir un nivell de cobertura menor que la resta dels treballadors i treballadores de les empreses usuàries, cosa que implica que les diferents situacions que es puguin emanar dels efectes de la COVID-19 s'han d'articular mitjançant mesures equivalents a les ja adoptades o que es puguin adoptar en un futur per a la resta de les empreses o sectors.

Exigim, per tant, a través del Ministeri de Treball i del Servei Públic d'Ocupació, que es fiscalitzin d'ofici aquestes irregularitats laborals perpetrades contra aquest importantíssim col·lectiu de persones treballadores i, en cas de detectar-se, aplicar tot el pes sancionador que estableix la legislació per a aquests abusos laborals.

Aquesta actuació totalment reprotxable de les ETT té unes conseqüències molt greus per als treballadors i les treballadores d'ETT en missió, ja que no podran accedir als beneficis de prestacions que s'estipulen en el RDL 8/2020, de 17 de març, de mesures urgents davant l'extraordinària situació de gravetat que presenta la COVID-19, que reforça la cobertura a les persones afectades per un ERTO, possibilitant l'accés a prestacions d'atur encara que no tinguin el període mínim de cotització, i que aquests períodes de suspensió no comptin per als màxims de percepció de l'atur. Així, les persones acomiadades per ETT que no comptin amb cotització suficient no podran accedir a l'atur, i no tindran opció de descomptar aquest temps del seu període màxim d'atur generat.

Des de CCOO i UGT assessorarem totes les treballadores i treballadors que ens ho sol·licitin que hagin estat acomiadats en aquestes circumstàncies, ja que considerem que són acomiadaments totalment injustos i que no s'ajusten a dret. Igualment, investigarem totes aquelles ETTs que han efectuat aquestes pràctiques reprovables per comprovar el nombre de casos que es trobin en aquesta situació, i interposarem demandes de conflicte col·lectiu per ERO encobert per no haver procedit com marca l'article 51 de l'Estatut dels treballadors.

Oficina de Premsa de CCOO de Catalunya
Barcelona, 1 d'abril de 2020
01/04/2020

 

La teva privacitat és important

Utilitzem galetes (cookies) pròpies i de tercers per analitzar el web, permetre el funcionament d’un xat, donar suport i resoldre dubtes dels usuaris, personalitzar les opcions de navegació per a la nostra web i oferir la possibilitat de compartir i d’interactuar amb les xarxes socials. Mitjançant l’acceptació d’aquesta informació, se n’accepta expressament l’ús. En tot cas, es pot obtenir més informació sobre la nostra política de galetes o saber com deshabilitar-les o desactivar-les amb la informació que es mostra aquí.