La Generalitat es nega ara a assumir les retribucions del personal de menjador

El Departament d'Educació modifica el decret que permetia mantenir el lloc de treball de més de 10.000 treballadores de menjadors als centres educatius i les deixa desemparades


Des del mateix dia que es van tancar els centres educatius per la crisi del coronavirus, la Federació d'Educació de CCOO de Catalunya va marcar com un dels principals objectius defensar els llocs de treball del sector del lleure, amenaçats per l’eliminació dels serveis del migdia.

La pressió de sindicats i empreses va donar el seu fruit i el DOGC del 19 de març va publicar el Decret llei 7/2020, de 17 de març, on es garantia "l’abonament al contractista, per part de l’Administració contractant, dels imports corresponents a les despeses salarials del personal adscrit al contracte (…). Aquests abonaments tenen com a finalitat última el manteniment dels llocs de treball adscrits als esmentats contractes, amb l’objectiu de no afectar, amb caràcter general, l’activitat econòmica i l’estabilitat dels llocs de treball".

En funció d’aquesta normativa CCOO vam poder tranquil·litzar moltes treballadores del sector que treballaven a centres públics i vam demanar a les patronals que aturessin tots els ERTO a l’espera de la concreció de com arribaria el finançament. Fins i tot vam aconseguir signar un acord (https://educaccio.cat/2020/educacio/acord-al-lleure-educatiu/) de totes les parts en aquest sentit. Igualment vam demanar que es donés el mateix tractament a les treballadores del sector als centres concertats.

Ahir el mateix Govern de la Generalitat ha publicat un altre decret (https://dogc.gencat.cat/ca/pdogc_canals_interns/pdogc_resultats_fitxa/?action=fitxa&documentId=871593&language=ca_ES) fent allò de “donde dije 'digo', digo 'Diego'” i negant-se a assumir les retribucions del personal de menjador.

CCOO vol denunciar aquesta actuació que produeix vergonya, per tres motius. Es deixen "penjades" més de 10.000 treballadores, que, en el millor dels casos, aniran a engrandir el nombre d’afectades pels ERTO, per una decisió purament política del Govern. També s’ha enganyat les treballadores, els sindicats i les empreses, publicant al DOGC una norma que mai s’ha complert i que han revocat sense cap explicació ni comunicació prèvia. I finalment, fer públic això el 25 de març fa encara més difícil el cobrament de les prestacions per part de les treballadores i la gestió dels ERTO per les empreses, més que si haguessin dit la veritat des del començament.

Una decisió així, contra un dels col·lectius més vulnerables de l’educació, és de responsabilitat exclusiva del Govern de la Generalitat, presidit per Quim Torra, i del conseller d’Educació, Josep Bargalló. Des de CCOO rebutgem amb absoluta fermesa aquesta maniobra execrable. Estudiarem amb deteniment totes les possibilitats de denúncia jurídica, pública i de mobilització, malgrat totes les dificultats.

En qualsevol cas, CCOO continuarà lluitant per aconseguir les millors condicions possibles per a totes aquestes treballadores en el temps que duri la situació de tancament dels centres. L’emergència sanitària passarà, però, aquesta actuació del Departament no caurà en l’oblit.

Oficina de Premsa de CCOO de Catalunya
Barcelona, 26 de març de 2020
26/03/2020

 

La teva privacitat és important

Utilitzem galetes (cookies) pròpies i de tercers per analitzar el web, permetre el funcionament d’un xat, donar suport i resoldre dubtes dels usuaris, personalitzar les opcions de navegació per a la nostra web i oferir la possibilitat de compartir i d’interactuar amb les xarxes socials. Mitjançant l’acceptació d’aquesta informació, se n’accepta expressament l’ús. En tot cas, es pot obtenir més informació sobre la nostra política de galetes o saber com deshabilitar-les o desactivar-les amb la informació que es mostra aquí.