Resolució de la Inspecció de Treball a propòsit de les hores extres a la multinacional CMA CGM Ibérica Barcelona

CCOO aconsegueix la compensació de més de 16.000 hores extres des de l'any 2016 en el sector de consignatàries de vaixells de Barcelona


El mes d’octubre passat, la Inspecció de Treball i Seguretat Social de la Província de Barcelona va requerir la compensació de totes les hores extres realitzades pel personal de la multinacional CMA CGM Ibérica Barcelona durant els exercicis 2016, 2017 i 2018, ascendint el total a més de 16.600 hores.

Aquest requeriment és pioner en el sector de consignataris de vaixells de la província de Barcelona, on en la majoria d’empreses la sobrecàrrega de treball, la falta de personal i per tant l’allargament diari de la jornada s’ha considerat com una cosa “normal”’ i pròpia del sector, amb l’agreujant que les hores extres no són mai compensades ni retribuïdes.

Després d’anys insistint a l’empresa sobre la seva obligació legal de compensar i controlar l’excés de jornada i, davant la contínua negativa per part d'aquesta, que justificava aquest excés sota el concepte de “presencialisme”, el Comitè d’Empresa de Barcelona de CMA CGM Ibérica, al costat del seu sindicat CCOO, va decidir denunciar la situació.

La resolució de la Inspecció de Treball de Barcelona, que inicia la seva investigació amb anterioritat a la implantació de l’obligació legal de registrar la jornada diària, depassa al propi conflicte succeït a CMA CGM Ibérica. Finalment, atorga la raó als arguments sostinguts per CCOO, rebutjant l’al·legació genèrica de “presencialisme” davant de temps de treball efectiu, no sent admissibles arguments o fets no acreditats (ni sancionats) per l’ocupadora sobre, entre altres, pèrdua voluntària de temps en el lloc de treball per determinats empleats, resultant que preval la presumpció de treball efectiu sobre els registres de jornada.

Des de CCOO advoquem per abolir tot allò que precaritzi les condicions laborals de les persones treballadores en qualsevol nivell.

Oficina de Premsa de CCOO de Catalunya
Barcelona, 12 de març de 2020
12/03/2020

 

La teva privacitat és important

Utilitzem galetes (cookies) pròpies i de tercers per analitzar el web, permetre el funcionament d’un xat, donar suport i resoldre dubtes dels usuaris, personalitzar les opcions de navegació per a la nostra web i oferir la possibilitat de compartir i d’interactuar amb les xarxes socials. Mitjançant l’acceptació d’aquesta informació, se n’accepta expressament l’ús. En tot cas, es pot obtenir més informació sobre la nostra política de galetes o saber com deshabilitar-les o desactivar-les amb la informació que es mostra aquí.