Decisió unilateral de l'equip de govern municipal

La plantilla de l'Ajuntament d'Alcarràs denuncia la paralització de l'aplicació de la valoració de llocs de treball


Els representants dels treballadors i treballadores de l’Ajuntament d’Alcarràs de CCOO i la Intersindical-CSC denunciaran la paralització de l’aplicació de la valoració de llocs de treball (VLT), feta per l’equip de govern, que ha decidit, unilateralment i sense comunicar-ho als representants dels treballadors, paralitzar l’aplicació de la tercera i última fase de la VLT.

El passat dia 20 de febrer, es va celebrar una reunió entre els representants dels treballadors i treballadores i l’actual equip de govern municipal, en la qual es va comunicar que l’equip de govern havia decidit, de manera unilateral, paralitzar l’aplicació de la tercera fase de la VLT al·legant que havien de garantir l’equilibri de les finances municipals. Aquest fet suposa un decrement de diners en les nòmines que cobraran els treballadors i treballadores en aquest mateix mes de febrer.

Aquesta aplicació de la VLT va ser aprovada pel Ple de l’Ajuntament d’Alcarràs el passat dia 19 de març de 2019, va ser elaborada durant 4 anys i, per evitar que suposés un esforç pressupostari a l’Ajuntament, els representants dels treballadors vam acordar que la seva aplicació es fes en tres fases: 2018, 2019 i la tercera i última al 2020. Des dels sindicats entenem que l’actual equip de govern hauria d’haver pogut preveure aquesta despesa a l’hora de preparar els pressupostos de l’any 2020.

Davant aquesta primera notícia oficial, els representants vam demanar que l’equip de govern ens presentés el pressupost que justificava aquesta decisió, i tot i demanar-li en repetides ocasions, no només no ens ho va justificar, sinó que ens va dir que encara no tenia fets els pressupostos del 2020, cosa que encara ens va sorprendre més, ja que no entenem com és possible que sense haver-los fet ja sàpiguen que no podran mantenir l’estabilitat pressupostària ni com pretenen fer els pressupostos.

Així mateix, els representants li vam recordar, a l’equip de govern, que la llei els obliga a negociar qualsevol modificació substancial dels llocs de treball, cosa que no han fet. Ni tan sols han tingut la deferència de comunicar-ho abans als representants, sinó que han pres la decisió sense més, amb la prepotència de qui té el poder de fer el que vulgui per damunt de les normes i saltant-se qualsevol acord o negociació de manera unilateral.

Tot i no donar crèdit a la situació creada, els representants, en un intent de ser solidaris amb l’equip de govern i donant per fet que possiblement l’Ajuntament podria no poder suportar aquesta despesa, li vam proposar la possibilitat de renegociar l’aplicació d’aquesta tercera fase, de manera que es pogués mantenir l’estabilitat pressupostària. No va servir de res, l’equip de govern no ens va donar cap possibilitat, tot i que vam insistir en repetides ocasions durant la reunió.

Al final de la reunió, davant la impossibilitat de negociar res amb aquest equip de govern, que només fa que criticar l’equip de govern anterior i criticar l’aplicació i la signatura de l’acord de ple d’aplicació de la VLT (obviant que al seu dia, va ser l’Ajuntament qui va iniciar la valoració de llocs de treball i no els treballadors, i que l’Ajuntament tenia l’obligació de tenir-la feta des de l’any 1985), li vam comunicar que els representants dels treballadors no ens quedaríem de braços creuats.

Per això, el passat dimecres, a les 19.30 hores, els treballadors de l’Ajuntament d’Alcarràs ens vam reunir en assemblea, convocada pels representants dels treballadors i treballadores dels sindicats CCOO i Intersindical-CSC, i vam decidir una sèrie d’accions que es portaran a terme si l’equip de govern es nega a renegociar l’aplicació de la tercera fase de la VLT, entre les quals hi ha la de denunciar judicialment l’incompliment d’aplicació.

Els representants dels treballadors i treballadores no podem permetre de cap manera que aquest equip de govern actuï de manera unilateral, saltant-se “a la torera” les normes i les lleis que l’obliguen a negociar, i molt menys de la manera que ho vol fer, sense donar cap altra opció que la confrontació. Lamentem molt que aquest equip de govern no vulgui ni tan sols parlar de la possibilitat de renegociar l’aplicació, però no entenem ni la seva actitud ni que no siguin capaços de justificar les seves decisions de manera creïble.

L’únic que ha fet l’equip de govern per justificar les seves decisions és fer una reunió de la Junta de Govern, en sessió extraordinària, a corre-cuita, el mateix dia 20 de febrer, després de la reunió amb els representants dels treballadors, de la qual ens han fet arribar un certificat del secretari de l’Ajuntament on prenen la decisió de no aplicar-lo i han intentat explicar a la pàgina web de l’Ajuntament el motiu d’aquesta decisió.

Els treballadors i treballadores estem disposats a negociar el que sigui necessari. Cap ni un vol que per culpa de l’aplicació d’aquesta tercera fase es vegi afectat el pressupost de l’Ajuntament ni les arques municipals. Ara bé, els pressupostos els ha d’elaborar l’equip de govern i no pas els treballadors i treballadores i, per suposat, ha d’incloure totes les despeses que tingui l’Ajuntament, ja siguin les destinades al personal, com les retribucions del mateix equip de govern, o qualsevol altra despesa ja signada o contractada per l’Ajuntament, i no entenem que només els sous dels treballadors i treballadores de l’Ajuntament d’Alcarràs siguin els responsables de mantenir l’estabilitat pressupostària.

Això no obstant, els representants dels treballadors i treballadores demanarem una altra reunió a l’equip de govern per fer un últim intent d’acord, perquè ningú no pugui dir que actuem de manera unilateral i amb traïdoria.

Oficina de Premsa de CCOO de Catalunya
Barcelona, 28 de febrer de 2020
28/02/2020

 

La teva privacitat és important

Utilitzem galetes (cookies) pròpies i de tercers per analitzar el web, permetre el funcionament d’un xat, donar suport i resoldre dubtes dels usuaris, personalitzar les opcions de navegació per a la nostra web i oferir la possibilitat de compartir i d’interactuar amb les xarxes socials. Mitjançant l’acceptació d’aquesta informació, se n’accepta expressament l’ús. En tot cas, es pot obtenir més informació sobre la nostra política de galetes o saber com deshabilitar-les o desactivar-les amb la informació que es mostra aquí.