Guia per a l’aplicació de la igualtat retributiva entre homes i dones

La desigualtat efectiva entre homes i dones de la societat actual té el seu reflex també en el món laboral. És una evidència que per a les dones és més difícil accedir al mercat laboral, quedar-s’hi, promocionar-se i és especialment punyent el fet que cobrin sistemàticament menys que els homes per feines d’igual valor: és el que anomenem bretxa o discriminació salarial.

Al nostre país s’estan fent esforços per avançar en l’erradicació d’aquesta desigualtat, amb la implicació de diversos àmbits: el legislatiu, el d’execució de polítiques públiques i, també, el de la concertació social. Perquè, en aquest desitjable avenç, hi tenen un paper fonamental els agents socials, com a actors principals del diàleg social, però, sobretot, com a protagonistes únics de la negociació col·lectiva.

Aquesta guia, amb els continguts adaptats a les darreres previsions legals, vol marcar un punt d’inflexió en el tractament de la igualtat de retribució a Catalunya. Ara cal que les empreses se la facin seva i que les recomanacions que s’hi formulen transcendeixin als processos negociadors.

Instruments com els que presentem serveixen per fer avançar el país cap al dret a la igualtat i a la no discriminació per raó de gènere en l’àmbit laboral, impulsen la lluita efectiva contra la desigualtat retributiva i la feminització de la pobresa i esdevenen, sobretot, baluards contra les desigualtats que afecten les dones al mercat de treball, exemplificades en la bretxa salarial i en la precarietat.

Feu clic per veure la Guia per a l’aplicació de la igualtat retributiva entre homes i dones