CCOO de Catalunya i UGT de Catalunya expressen en el seu suport a la Declaració de la Junta de Portaveus del Parlament per la Pau al País Basc

Ahir dilluns, 10 de febrer

CCOO de Catalunya i UGT de Catalunya han donat el seu suport a la Declaració de la Junta de Portaveus del Parlament de Catalunya per la pau al País Basc, que es va aprovar ahir per part dels Grups Parlamentaris de Junts per Catalunya, ERC, PSC, Catalunya En Comú Podem i la CUP.

La declaració institucional, avalada per CCOO i UGT, s’ha plantejat després de més de cinc dècades de violència i en un moment on el País Basc inicia un horitzó de convivència, de pau i de reconciliació. Davant aquest nou escenari, Catalunya, que ha encapçalat manifestacions multitudinàries en contra de la violència i que ha patit també la barbàrie terrorista, ha volgut manifestar el seu suport a la pluralitat del poble basc en el seu camí cap a la consolidació d’una nova etapa.

La Declaració recull una defensa dels drets humans com a eix central i única referència per a la convivència al País Basc, i també la construcció d’una cultura de pau que posi les bases de la no repetició. També defensa els principis de veritat, justícia i reparació de totes les víctimes del terrorisme d’ETA, i també de la resta d’expressions de violència que han tingut lloc al llarg de cinquanta anys de conflicte al País Basc. Amb la Declaració es proposa promoure l’aplicació d’una política penitenciària d’acostament a presons pròximes als llocs d’origen dels presos i de residència dels seus familiars i gent pròxima, que ofereixi un tracte humanitari als presos que pateixen malalties, tal com estableixen la legislació europea i els estàndards de drets humans. Finalment, la Declaració exhorta els presos a reconèixer el dany causat i a fer passos decidits en aquest camí, per tal d’avançar cap a la reconciliació i aprofundir en el reconeixement mutu entre les diferents víctimes del conflicte.

CCOO i UGT se senten plenament identificats amb els continguts i els objectius de la Declaració, i en aquest sentit, van ser presents ahir en l’acte de presentació, on van expressar el seu suport.

Oficina de Premsa de CCOO de Catalunya
Barcelona, 11 de febrer de 2020