CCOO de Catalunya valora positivament l’aprovació i inici de la tramitació parlamentària dels pressupostos 2020 i que un cop aprovats, es convoquin eleccions

La desigualtat social, l’incert context econòmic i la necessitat de negociar un nou pacte territorial, reclamen la renovació urgent dels pressupostos del 2017, i unes noves eleccions a Catalunya que avalin una estratègia de consens per a superar el bloqueig institucional

Les dades recents pel que fa l’ocupació i també el marc macroeconòmic català reclamen amb urgència una iniciativa política que és també prioritària en l’àmbit institucional. Així, per CCOO de Catalunya l’aprovació del projecte de pressupostos ahir al Consell Executiu del Govern, i l’inici de la seva tramitació parlamentària, no poden sinó ser considerats positivament, com també ho és el fet que l’aprovació dels comptes públics doni pas a una convocatòria electoral a Catalunya. Com va reclamar el nostre secretari general a inicis de gener, la reactivació de les polítiques i inversions econòmiques que ha de facilitar la renovació dels pressupostos 2017, és tan urgent com la superació del bloqueig institucional mitjançant la renovació, en termes de legitimitat i de representativitat, d’un nou parlament i d’un nou govern per a Catalunya.

El context socioeconòmic, amb un creixement minvant que encara genera ocupació (tot i que de baixa qualitat), exigeix l’aplicació de polítiques amb dotació pressupostària que permetin reactivar l’agenda social, econòmica i industrial. Per una altra part, el nou govern de l’Estat comporta una oportunitat important per recomposar el tauler institucional mitjançant un nou pacte territorial en el marc d’una taula de diàleg. L’amenaça permanent d’una regressió en termes de llibertats democràtiques i la coerció creixent sobre les diversitats, ja siguin de gènere, d’origen, d’identitat sexual o territorial, no fan sinó subratllar la centralitat que té aquest moment polític i i la responsabilitat que recau avui en els seus lideratges.

Per a CCOO de Catalunya la seqüència amb l’aprovació dels pressupostos aquest primer trimestre de 2020, i eleccions catalanes seguidament, comporta així una important finestra d’oportunitat. Si aquesta a més facilita o s’acompanya d’una negociació constructiva en termes institucionals, socials i econòmics amb l’Estat, que permeti abordar els grans reptes estructurals i conjunturals pendents, i doni solució jurídica a la situació dels polítics i líders socials presos al nostre país, suposarà un important pas endavant.

Oficina de Premsa de CCOO de Catalunya
Barcelona, 30 de gener de 2020