La bretxa salarial a Catalunya l’any 2018 entre homes i dones va ser del 22,9 %

Segons les dades publicades per l’Agència Tributària (AEAT)

Del 2010 al 2018 la bretxa salarial tan sols ha baixat 2 punts, i al ritme del darrer any trigaríem 80 anys a eixugar-la del tot

Les dones més grans de 65 anys tenen un 58,3 % de renda salarial respecte de la dels homes més grans de 65 anys

Segons les dades publicades per l’Agència Tributària, relatives als ingressos per treball declarats a Catalunya l’any 2018, la bretxa entre la renda salarial mitjana (RSM) de les dones i les dels homes s’ha reduït 3 dècimes respecte de l’any 2017. Aquestes dades són el que han ingressat totes les persones contribuents a Catalunya en concepte de salaris, són dades reals, no una enquesta.

L’RSM dels homes se situa en 25.107 € i la de les dones en 19.357 €.

Entre el 2007 i el 2009 es va produir una forta reducció de la bretxa a causa per la baixada de l’RSM masculina. Des d’aleshores, la reducció de la bretxa s’ha alentit. L’escenari desitjable és que la retallada de la bretxa es faci per un creixement de les dues, més potent, però en el cas de les dones. Si no es prenen mesures la convergència de les RSM de dones i homes és molt lenta i trigarem 80 anys a assolir-la.

Com més grans s’és més bretxa hi ha. L’aspecte negatiu de la menor bretxa a edats més joves es que és conseqüència del menor salari dels homes joves respecte dels homes més grans, no d’una millora important de les rendes salarials de les dones. Cal destacar que la bretxa salarial de les dones més grans de 65 anys se situa en el 58,3 % respecte de la dels homes més grans de 65 anys.

Hi ha bretxa salarial a tots els sectors d’ocupació,  en els sectors de Serveis a les Empreses, Finances i Asseguradores i Comerç i Transport supera el 28 %.

Entre les persones de nacionalitat no espanyola, la bretxa salarial de gènere és menor (22,3 %),  a causa també de les més baixes retribucions dels homes respecte de la dels que tenen nacionalitat espanyola. Conseqüentment, entre les persones amb nacionalitat espanyola, la bretxa salarial de gènere es més alta, un 24,6 %.

1 de cada 3 dones assalariades no arriben al salari mínim interprofessional (SMI), en el cas dels homes és 1 de cada 5. Passa el mateix en les persones que cobren entre l’SMI i dos copos l’SMI, 1 de cada 3 dones per 1 de cada 5 homes, En aquests trams són majoria les dones, en tots els altres trams de més ingressos, són majoria els homes.

Cal una ferma resposta per posar fi a aquesta bretxa salarial de gènere. Demanem l’aplicació immediata de l’article 28 de l’Estatut dels treballadors que obliga les empreses a portar un registre amb els valors mitjans dels salaris, els complements salarials i les percepcions extrasalarials de la seva plantilla, desagregats per sexe i distribuïts per grups professionals, categories professionals o llocs de treball iguals o d’un valor igual.

Recomanem la utilització de la Guia per a l’aplicació de la igualtat retributiva entre homes i dones, consensuada en la Comissió d’Igualtat i Temps del Treball del Consell de Relacions Laborals de Catalunya.