CCOO de Catalunya condemna el cop d’estat a Bolívia

Exigeix a la comunitat internacional que defensi l’ordre democràtic al país

CCOO de Catalunya condemna els fets que s’estan produint a Bolívia i que constitueixen un cop d’estat, donat que s’ha produït una presa del poder polític que ostentava el president Evo Morales, de manera sobtada, per part d’un grup de poder, l’exèrcit i la policia. Això ha suposat una vulneració del procés legal de successió segons el que preveu la legislació boliviana en tant que no s’ha produït una destitució parlamentària sinó que s’ha produït una recomanació televisada de renúncia al President legítim per part de la cúpula militar.

L’oposició a Evo Morales ha estat liderada pel candidat Juan Fernando Camacho líder de Santa Cruz, ultradretà, evangelista i defensor de les classes riques i blanques bolivianes. Camacho va anunciar la instal·lació d’un “govern transitori”, va decretar, sense cap tipus d’ordre judicial, la detenció i el judici a Evo Morales, i va liderar la crema i destrucció d’institucions públiques, l’atac a les cases dels i les ministres i parlamentaris i parlamentàries i el setge a la seu del govern, on va entrar per la força.

Arran de la denúncia de manca de transparència en els comicis celebrats el passat 20 d’octubre i de les mobilitzacions que s’estaven produint al país, Evo Morales, el dia 10 de novembre, va anunciar la celebració de noves eleccions; una convocatòria que no va ser acceptada per l’oposició ja que permetia a Evo Morales presentar-se com a candidat, i tant la policia com l’exèrcit van respondre amotinant-se contra el govern i obligant el president a presentar la seva renúncia, la qual va ser justificada al·ludint per part de Morales “per a salvaguardar la vida i la seguretat dels meus seguidors i evitar una guerra civil”.

El govern d’Evo Morales, al llarg dels tres mandats, ha permès reduir la pobresa general d’un 59,9% al 2006 a un 34,6% al 2017. Les seves polítiques inclusives van destinar gran part dels pressupostos a la salut, l’educació i l’accés als serveis bàsics, suposant la reducció de la taxa d’analfabetisme del 13,28% al 2011 al 3,8% al 2014. Tot i això, el president Morales ha perdut la confiança de part de la població, degut, per una banda, a què no va acceptar el resultat del plebiscit de 2016 en què no es permetia modificar la Constitució i permetre-li presentar-se a un quart mandat. Per altra banda, però, el govern Trump i l’OEA (Organització dels Estats Americans) en complicitat amb l’oposició, en els comicis del 20 d’octubre van denunciar l’existència d’irregularitats i van exigir l’anul·lació dels resultats electorals però no van condemnar la violència exercida sobre el president Evo Morales.

En aquest context CCOO Catalunya reitera la seva condemna del cop d’estat i la intervenció militar en el procés electoral de Bolívia, i denuncia les violacions als drets humans que s’estan produint al país i demana que es vetlli per evitar la discriminació de la població indígena.

CCOO Catalunya es solidaritza amb les organitzacions socials i populars bolivianes, especialment amb els treballadors i treballadores bolivians i les seves organitzacions sindicals i reclama a la comunitat internacional que defensi l’ordre democràtic al país, que exigeixi la fi de la violència i la protecció i vigència dels drets humans a Bolívia i a tot Amèrica Llatina.

Oficina de Premsa de CCOO de Catalunya
Barcelona, 15 de novembre de 2019