El mes d'agost indica que gairebé el 60% de les persones desocupades són dones

CCOO alerta d'un augment significatiu de l'atur i una caiguda intensa de la contractació en ple mes d'agost


Foto ATUR REGISTRAT CATALUNYA/ESPANYA
El mes d’agost de 2019 deixa una xifra de 371.418 persones registrades com a aturades a les oficines del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC), el que significa una reducció interanual del 2,4% (9.300 aturats i aturades registrats menys que fa un any). A Espanya són 3.065.804 les persones que romanen desocupades, amb una reducció del 3,7%.

Respecte el mes anterior, l’atur registrat presenta un augment de 12.588 persones aturades (3,5%). La població menor de 25 anys registra un augment de 367 joves sense feina (1,6%) respecte l’any anterior i fa que a Catalunya hi hagi un total de 23.922 joves que cerquen feina sense èxit. Respecte el juliol, l’augment de joves desocupats és del 2,6% i més de 600 joves sense feina.

Es redueix l’atur respecte el 2018 en un 2,4% però, tot i la disminució, Catalunya continua amb més de 371.000 persones que no troben feina. Malauradament, respecte el mes de juliol, l’atur ha augmentat en gairebé 12.600 persones.

ATUR PER SECTORS D’ACTIVITAT I PROVÍNCIES
Respecte el 2018, s’ha reduït el nombre de persones aturades en tots els sectors. La construcció encapçala la reducció amb un 7,1% i 2.402 persones desocupades menys, la indústria ho fa en un 4,1% i 1.786 persones menys, l’agricultura redueix l’atur en un 10,8% i 826 persones, i el sector serveis ho fa en un 1,5% menys i 4.065 persones.

Respecte el mes anterior, la construcció incrementa l’atur en un 5,1% i al voltant de 1.500 persones, els serveis ho fan en un 4,4% i 11.302 persones aturades més, la indústria augmenta l’atur en un 3,6% i 1.459 persones, i per contra, l’agricultura redueix l’atur en un 4% i 289 persones aturades menys que el mes anterior.

Pel que fa als resultats provincials, encapçalen la reducció de l’atur les demarcacions de Lleida i Tarragona amb una disminució del 3,8% i el 2,9% respectivament, seguides de Girona amb un 2,8% i Barcelona amb un 2,3%.

Respecte el mes anterior, el comportament per províncies ha estat diferent. Concretament, Girona ha incrementat l’atur amb més intensitat que la resta, amb un 4,6% d’augment, Barcelona ho ha fet en un 3,5% i Tarragona en un 3,1%. Finalment Lleida ha augmentat les xifres de l’atur en un 2,9%.

Es redueix l’atur a tots els sectors d’activitat respecte el 2018, destacant el cas de la construcció i la indústria, que ho han fet amb una intensitat força superior als serveis. No obstant, respecte el juliol, és destacable l’increment de l’atur en el sector serveis.

ATUR PER SEXES
Les dones continuen representen el 58% del total de persones desocupades. La reducció interanual de l’atur es produeix tant en dones com en homes i aquest mes amb una intensitat similar, ja que els homes a l’atur han reduït la xifra en un 2,8% i les dones en un 2,2%. Respecte el mes de juliol, els homes han augmentat l’atur en quasi bé un 4% i les dones en un 3,2%.

És destacable, en ple mes d’agost, de l’increment de més de 6.600 dones a l’atur i de gairebé 6.000 homes, en un mes.

ATUR DE PERSONES IMMIGRANTS
Les persones immigrants representen el 18,4% dels nous aturats i aturades registrats a Catalunya el vuitè mes de l’any 2019, el que significa un total de 68.412 persones. L’atur registrat d’aquest col·lectiu ha experimentat una reducció interanual del 2,3%, percentatge que es tradueix en 1.642 persones aturades menys.

CONTRACTACIÓ
El total de nous contractes registrats a Catalunya el mes d’agost és de 217.793, dels quals el 88,9% són de caràcter temporal. En relació al mateix mes de l’any 2018, s’han signat 15.034 contractes menys (un 6,5% de reducció). En aquest període, la contractació indefinida ha caigut en un 11% i la temporal en un 5,9%.

Continua doncs, l’abús de la contractació temporal en detriment de la indefinida, evidenciant un augment de la precarització de les condicions de treball de la població treballadora.

PRESTACIONS
El mes juliol de 2019 es va tancar amb 236.192 persones aturades a Catalunya que rebien algun tipus de prestació per atur.

La reducció interanual es produeix en persones perceptores de la Renda Activa d’Inserció (-3.127 persones i un -19,5%) i de persones participants del Programa d’Activació per a l’Ocupació (-2.344 persones i un 99,9%). Per contra, ha augmentat tant el nombre de prestacions contributives en 10.042 persones i un 7,9%, com de subsidis (10.552 i 14% d’augment).

En relació al mes anterior, es constata una reducció de 173 subsidis (-0,2%), 241 persones perceptores de la RAI (-1,8%) i 3 persones participants del Programa d’Activació per a l’Ocupació (-50%). Per contra, hi ha un increment de 19.507 prestacions contributives (16,6%).

Malgrat el menor pes de prestacions assistencials que de contributives, el sistema de protecció per atur continua sent d’escassa cobertura i baix nivell de qualitat.

Atur Agost 2019


Davant aquest escenari, CCOO de Catalunya
:

- Considera que calen més recursos per a polítiques actives d’ocupació adreçades especialment a persones aturades de llarga durada i per combatre el preocupant atur femení i juvenil. És inadmissible que augmenti la rotació laboral sobretot en dones i joves.

- Defensa més inversió pública per potenciar sectors productius que generin estabilitat i ocupacions d’alt valor afegit, així com una dotació específica per al Pacte Nacional per a la Indústria (PNI). Només enfortint el teixit productiu tindrem ocupació de qualitat.

- Es reafirma en l’exigència al Govern de la necessitat de derogar la Reforma Laboral per garantir els drets de les persones treballadores, afavorir l’estabilitat i combatre la precarietat laboral, a través del diàleg social.

- Denuncia un augment injustificat de la temporalitat en detriment de la contractació estable.

- Defensa un nou model productiu basat en ocupació de qualitat, estable i amb garanties, en sectors que, com l’industrial, aportin valor afegit, innovadors i competitius. No podem acceptar el patró de creixement pel que se segueix apostant, per inestable i vulnerable a futures crisis. - Considera clau el trasllat, als convenis col·lectius, tant de l’Acord Interprofessional de Catalunya (AIC) com de l’Acuerdo para el Empleo y la Negociación Colectiva (AENC). La millora dels salaris, començant pel salari mínim, és el que dona estabilitat i garanteix la sostenibilitat del sistema de pensions i del model de benestar.


Oficina de Premsa de CCOO de Catalunya
Barcelona, 3 de setembre de 2019
03/09/2019

 

La teva privacitat és important

Utilitzem galetes (cookies) pròpies i de tercers per analitzar el web, permetre el funcionament d’un xat, donar suport i resoldre dubtes dels usuaris, personalitzar les opcions de navegació per a la nostra web i oferir la possibilitat de compartir i d’interactuar amb les xarxes socials. Mitjançant l’acceptació d’aquesta informació, se n’accepta expressament l’ús. En tot cas, es pot obtenir més informació sobre la nostra política de galetes o saber com deshabilitar-les o desactivar-les amb la informació que es mostra aquí.