CCOO de Catalunya alerta que la sinistralitat laboral és un problema de primer ordre social i laboral

46 persones treballadores mortes i 413 amb lesions greus o molt greus en el primer semestre del 2019 a Catalunya, xifres inacceptables

Segons les dades facilitades per l’Observatori del treball i model productiu d’estadística d’accidents de treball, durant els primers 6 mesos del 2019 s’han produït a Catalunya 109.549 accidents en jornada de treball; 49.049 d’aquests accidents laborals són amb baixa i 10.336 més “in itinere”. Respecte del mateix període de 2018, aquestes dades suposen un augment en tots els tipus d’accidents amb baixa, i molt especialment en els accidents mortals i en el sector de la construcció.

Les persones treballadores mortes en accidents laborals han passat de 40 a 46, amb un increment del 10,71 % dels accidents mortals en jornada laboral passant de 28 a 31 persones mortes i un increment del 25 % dels accidents mortals “in itinere”, passant de 12 a 15 persones mortes, comparant el primer semestre del 2018 respecte al 2019.

En termes de gravetat cal posar el focus en l’augment de la sinistralitat greu i mortal en el sector de la construcció: els accidents greus s’han incrementat un 27,27 % i els mortals un 333,33% amb un total de 13 accidents mortals en jornada. I al sector de serveis, tot i la disminució del 27,78% dels accidents mortals, també hi ha hagut 13 persones mortes en jornada de treball.

Segons la tipologia del total dels 49.049 accidents amb baixa, 47.392 són per causes traumàtiques, dels quals 15 mortals i només 98 accidents per causes no traumàtiques, i d’aquests, 13 mortals (infarts, vessaments cerebrals, ictus…). Es detecta un gran desfasament entre els mortals i el total d’accidents declarats no traumàtics, el que evidencia com s’estan infravalorant les lesions professionals: els treballadors i les treballadores es veuen forçats a ser atesos pel metge de capçalera perquè els serveis de prevenció i les mútues d’accidents de treball no reconeixen les seves patologies, i les empreses ho computen interessadament com a absentisme. Aquestes patologies deriven en la majoria de casos de la precarització de les condicions de treball, pels excessos de jornada, per la subcontractació il·limitada, per la desregulació causada per la temporalitat…

Segons el tipus de contracte, continua l’increment de sinistralitat vinculada al contracte eventual. Mentre entre els accidents de treballadors i treballadores amb contracte indefinit disminueixen un 19,32% els greus i disminueixen un 5% els mortals, en canvi els treballadors i treballadores eventuals pateixen un increment del 18,68% en accidents greus i un increment del 25% en accidents mortals.

Per a CCOO de Catalunya la sinistralitat laboral és un problema de primer ordre social i laboral. 46 persones treballadores mortes i 413 amb lesions greus o molt greus en el primer semestre del 2019 són xifres inacceptables i evidencien la necessitat de continuar treballant en la millora de les condicions de treball, mentre denunciem la falta de recursos per part de les empreses i les administracions en polítiques preventives, que s’han demostrat que, si s’apliquen, són molt eficaces.

A més, és especialment preocupant veure com augmenten de manera molt significativa els accidents “in itinere” o “in missio”, que ja suposen un terç dels accidents mortals. Denunciem la falta de prevenció de les empreses en els trajectes per anar i tornar a la feina i “in missio”. Cal fomentar la realització de plans de desplaçament d’empresa i mesures de mobilitat compartida i col•lectiva, que facin que els desplaçaments a la feina siguin més sostenibles, saludables i segurs.

Aquestes dades també evidencien la necessitat de derogar la reforma laboral, retornar els drets i els equilibris a la classe treballadora per la millora de les seves condicions de treball i la seva salut i l’eradicació de totes les formes de precarietat.

Oficina de Premsa de CCOO de Catalunya
Barcelona, 31 de juliol de 2019