CCOO alerta que els accidents laborals a Catalunya al 2019 han empitjorat respecte del 2018

Les dades publicades dels accidents de treball a Catalunya pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies donen unes xifres en augment

Des de CCOO volem destacar que la sinistralitat laboral a Catalunya al 2019 segueix donant un nombre d’accidents en la mateixa línia d’empitjorament que l’any 2018 respecte d’anys anteriors, i reiterem que els accidents de treball i les malalties professionals són el resultat d’unes condicions de treball en les quals la prevenció segueix sent deficient a les empreses i la reforma laboral, amb més desregulació i precarietat, també contribueix al tràgic augment dels accidents.

Els accidentats en jornada laboral amb baixa i sense baixa de gener a abril de l’any 2019 han estat 72.636 persones treballadores  per 70.949 en el mateix període acumulat de l’any 2018, cosa que suposa un augment del 2,38 %. Un augment que cal dir que s’ha produït en tots el nivells de gravetat (lleus, greus i mortals). L’apartat dels accidents in itinere és molt preocupant, ja que l’augment en l’esmentat període del 2019 és de 449 accidents més respecte del 2018 (de 6.466 al 2018 a 6.915 al 2019), assolint un augment percentual del 13,67 %. En destaca molt l’augment del accidents mortals in itinere al 2019, passen de 6 a 9, una xifra que representa un 39 % del total de 23 accidents mortals a Catalunya. Resta conèixer la dada del accidents in missio (els accidents en jornada laboral per motius de feina), però amb l’increment de la demanda de serveis de desplaçament (per exemple, consum de menjar) en sectors que estan clarament desprotegits i són precaris (recordem el recent mort de Glovo a Barcelona), molt ens temem que la xifra serà molt dolenta.

Els accidents amb baixa vistos des de la perspectiva del territori també augmenten a totes les províncies: 2.001 persones treballadores accidentades a Lleida (augment del 4,71 %), 3.491 a Girona (augment del 5,53 %), 3.051 a Tarragona (augment del 8,08 %) i 24.291 a Barcelona (augment del 9,04 %). Per sectors econòmics, el que fins ara assoleix un augment escandalós  en nombre i percentatge és el de la construcció, que arriba a les 4.085 persones treballadores accidentades (amb 10 morts), cosa que representa un augment del 23,26 % respecte del mateix període del 2018.

Pel que fa a la distribució de la sinistralitat per sexe al 2019, segueix sent molt notable la diferència del nombre d’accidents entre sexes: 23.110 els homes accidentats per 9.724 dones, passaen d’un 29,6 % de tot l’any 2018 a un 30,2 %; per tant, l’augment d’accidents és lleugerament superior en dones que en homes.

Per últim, pel que fa als accidents amb baixa des del punt de vista de la contractació, segueix la progressió geomètrica dels treballadors eventuals respecte als indefinits. A l’any 2019 s’han produït 10.553 accidents de persones treballadores amb contracte eventual per 20.968 amb contracte indefinit, el que suposa una distribució dels accidents que arriba al 36 % eventuals accidentats per un 64 % indefinits, quan el tancament/balanç de tot l’any 2018 donava un percentatge del 35% i un 34% al 2017. En la mateixa línia de preocupació cal dir que els 78 accidents greus de persones treballadores amb contracte eventual al 2019 suposa un augment del 48 % respecte al mateix període del 2018.

Insistim, els accidents són evitables. CCOO considera inacceptable l’augment dels accidents i són una evidencia del fracàs de la prevenció i del fracàs de la reforma laboral també en la vessant de la protecció de la seguretat i la salut de les persones treballadores. Les noves formes del treball que impulsa la nova economia de plataformes i les aplicacions per mòbil no poden ser un forat per on emergeix la desregulació en el treball en horaris, contractes i unes deficients condicions de seguretat i salut que esdevenen inadmissibles.

Els accidents in missio i in itinere són una de les principals causes de mort a la feina. Cal un canvi del model de mobilitat que redueixi riscos laborals, impactes ambientals i despeses per a treballadors i treballadores.

Des de CCOO seguim reclamant que cal fer molt més per part de les empreses per millorar la prevenció i ha de ser amb la participació dels treballadors i les treballadores i els seus representants. I també cal que el Govern de la Generalitat de Catalunya doti amb suficients recursos econòmics l’Estratègia catalana de seguretat i salut en el treball, revisant els seus objectius a la vista de les dades negatives de sinistralitat. La seguretat i la salut dels treballadors i treballadores s’ha de preservar mitjançant polítiques actives i amb la corresponent participació dels agents socials.

Oficina de Premsa de CCOO de Catalunya
Barcelona, 6 de juny de 2019