Produït ahir diumenge, 26 de maig, a Barcelona

CCOO condemna l'accident laboral mortal d'un repartidor de Glovo i l'extrema precarietat amb què realitza la seva feina aquest col·lectiu


En relació amb l’accident laboral d’ahir diumenge en què va perdre la vida un repartidor de Glovo, CCOO de Catalunya vol expressar el seu condol a la família i amistats del treballador mort, atropellat per un camió al centre de Barcelona.

Aquest no és un accident mortal in missio més, ja que ha estat produït, molt probablement, per la tornada a mètodes de producció del passat, en aquest cas, basats en l’externalització del servei a través de la figura del fals autònom.

Una organització del treball originada en la falta de reconeixement de la relació laboral i el treball “a preu fet” (la persona treballadora només cobra si hi ha comandes i no és qui posa preu al seu servei ni pot decidir en quines condicions el duu a terme) són font de la més absoluta precarietat, que, sens dubte, afavoreix els accidents de treball i ocasiona danys a la salut.

A més, en la mesura en què Glovo no reconeix la relació laboral amb els repartidors i les repartidores, es produeix una falta d’inversió en la prevenció de riscos laborals i la protecció de la seguretat i salut d’aquestes persones.

CCOO ha situat des de fa temps al centre de la seva acció sindical la denúncia i la lluita contra el model de treball precarizador d’aquestes plataformes digitals, mal anomenades economia col·laborativa, obtenint resolucions favorables per part de la Inspecció de Treball, i també a través de la negociació col·lectiva, aconseguint incloure els repartidors d’aquestes plataformes en l’Acord laboral estatal d’hostaleria (ALEH) amb una categoria professional.

D’aquesta manera, els repartidors abandonen als “llimbs legals” en el qual es trobaven i passen a ser considerats personal laboral del sector d’hostaleria.

En espera de com es desenvoluparà l’aplicació de la directiva europea que regula uns drets mínims per a aquests treballadors i treballadores, CCOO continuarà treballant perquè la seva categoria professional, el seu salari i les seves funcions siguin regulats segons els convenis sectorials que els corresponguin.

CCOO recorda que defensa la laboralitat dels treballadors i treballadores, i, per tant, exigeix que no sigui tractat com un accident de trànsit, sinó com un accident de treball, i que la ITSS hi actuï. Des del sindicat denunciem la precarietat que pateix el col·lectiu dels riders, des de la seva gènesi, i demanem la laboralització de les persones, l'aplicació del conveni col·lectiu i el calendari laboral, a la vegada que exigim la vigilància de la salut i la protecció social.

Oficina de Premsa de CCOO de Catalunya
Barcelona, 27 de maig de 2019
27/05/2019

 

La teva privacitat és important

Utilitzem galetes (cookies) pròpies i de tercers per analitzar el web, permetre el funcionament d’un xat, donar suport i resoldre dubtes dels usuaris, personalitzar les opcions de navegació per a la nostra web i oferir la possibilitat de compartir i d’interactuar amb les xarxes socials. Mitjançant l’acceptació d’aquesta informació, se n’accepta expressament l’ús. En tot cas, es pot obtenir més informació sobre la nostra política de galetes o saber com deshabilitar-les o desactivar-les amb la informació que es mostra aquí.