CCOO defensem la professionalitat dels treballadors i treballadores del servei de recollida de residus i neteja viària de Mataró

Des del sindicat condemnem l’ús polític d’un problema derivat de l’actual contracte del que hom és coneixedor que cal canviar i millorar

Vist el vídeo publicat a diversos mitjans de comunicació i xarxes socials sobre una possible mala praxi per part d’un treballador del servei de neteja viària i recollida d’escombraries de la ciutat de Mataró a l’hora de classificar i transportar residus recollits del mercat, CCOO denunciem que de sobres és coneguda la situació de l’actual servei de neteja viària i recollida d’escombraries de la ciutat. Tant és així que el passat mes d’abril, en el ple municipal, es va aprovar sense cap vot en contra la rescissió de mutu acord de contracte que unia l’ajuntament amb l’empresa concessionària. Ja vam publicar una nota d’agraïment a tal efecte. Amb aquesta rescissió tenim l’oportunitat de dotar la ciutat d’un servei a l’altura de l’entitat de Mataró. Mentrestant no es redacta i licita, tenim el que tenim.

Aquest sindicat va trobar molt encertat no fer d’aquest tema una batalla electoral per part de les diferents formacions polítiques que conformen l’actual ple municipal. En converses mantingudes amb diferents grups polítics amb anterioritat ja ens van transmetre aquest parer. És per aquest motiu que tant CCOO com el Comitè d’Empresa de l’empresa concessionària estem sorpresos i decebuts pel tractament que se li ha donat a l’afer que es denuncia en el vídeo a pocs dies de les eleccions municipals. Un cop fetes totes les comprovacions necessàries, s’ha arribat a la conclusió que el treballador no té cap culpa ni responsabilitat sobre els fets. Els contenidors en qüestió són per a ús de les parades del mercat. Un cop va comprovar que els contenidors estaven contaminats (no hi havia els residus que pertocaven), el protocol que té establert l’empresa és retirar-ho del circuit de residus i classificar-ho per separat, com així es va fer (hi ha comprovants de pesatge a la planta de residus que així ho demostren). No sabem si la formació política que ha publicat el vídeo ha fet el mateix.

Volem recordar a la ciutadania en general que si hi ha incidències en el servei de recollida d’escombraries, l’ajuntament té establerts els canals de comentaris, queixes i denúncies a tal efecte i que és aquesta la via de denunciar deficiències. Fer-ho directament als mitjans de comunicació sense haver passat per aquests canals ni haver fet les comprovacions pertinents ho considerem una temeritat i una descortesia, perquè posa el focus en uns treballadors sovint massa pressionats pel servei i que aquest focus mediàtic fa prendre mesures coercitives vers aquests sense que tinguin cap mena de culpa ni responsabilitat, com és el cas. Volem recordar també que el civisme i la conscienciació, tant de ciutadans com de comerciants, no és responsabilitat dels treballadors. És responsabilitat de tots i cadascun de nosaltres dipositar les deixalles al contenidor que correspon. I aquest no és un afer menor, tenint en compte que aviat tindrem un increment de percentatge en matèria de reciclatge que caldrà complir i que a hores d’ara a la ciutat de Mataró estem lluny d’arribar.

Deixem, doncs, que els treballadors prestin els seu servei amb tranquil·litat, si hi ha deficiències fem servir els canals habilitats a tal efecte i, com ja vam dir en la nota d’agraïment, treballem plegats per fer un nou contracte de neteja viària i recollida d’escombraries que corregeixi les mancances o les deficiències que tingui aquest i que estigui a l’altura del que la ciutat de Mataró es mereix.

Oficina de Premsa de CCOO de Catalunya
Barcelona, 22 de maig de 2019