Celebrada la IV Jornada Ciutadana per una Fiscalitat Justa

A Barcelona el passat dissabte 9 de febrer de 2019

Adjuntem comunicat de la Plataforma per una Fiscalitat Justa, Ambiental i Solidària:

“Compromís públic dels partits catalans per a lluitar a favor de la transparència i contra els paradisos fiscals a Europa”
– Èxit de públic amb la participació de més de 100 persones en la IV Jornada Ciutadana per una Fiscalitat Justa.
– Xavier Antich apel·la a l’ètica i la responsabilitat individual per lluitar contra el determinisme de les polítiques fiscals
– La Plataforma fa repàs de la seva activitat anual i destaca l’informe “Beneficis fiscals. Beneficis per a qui?”, presentat el mes de març; la col•laboració amb l’Escola Massana i anuncia l’elaboració d’un plec de 68 propostes sobre fiscalitat municipal aprofitant la proximitat de les eleccions.
– El partit es juga a Europa. Els partits amb representació a Europa coincideixen que, tot i estar en el bon camí, cal accelerar en l’harmonització fiscal del diferents estats membres de la UE.

El més d’un centenar de persones que han assistit a la IV Jornada ciutadana de fiscalitat justa d’aquest dissabte, celebrada al Centre Cívic de Fort Pienc, han pogut gaudir d’un programa divers de reflexió i participació centrat en la importància d’una fiscalitat centrada en el bé comú.
La inauguració de la jornada ha anat a càrrec del filòsof Xavier Antich, aportant la mirada ètica. En la seva intervenció, Antich ha glossat la importància de la fiscalitat basant-la en la responsabilitat personal i contraposant el “cinisme” a la “integritat” que ofereix l’ètica, adequant les paraules a les accions. El filòsof també ha volgut destacar “el republicanisme” que destil·la la Plataforma a través del foment de la llibertat i la justícia pel bé comú. En aquest sentit, ha volgut desmuntar el determinisme instal·lat en els àmbits polítics i econòmics, i ha llançat un missatge d’esperança: ”La realitat és modificable -ha afirmat-,tot allò que s’ha fet fins ara es pot desfer, perquè la lluita per la igualtat no es regeix per les lleis de la física”. I ha avisat que per fer-ho possible són necessàries polítiques “asimètriques” que facilitin qüestions bàsiques com la redistribució. Un exemple d’això n’és la fiscalitat justa com a eina reparadora i correctiva del punt de partida injust i desigual. Per últim, Antich ha posat el focus en la responsabilitat individual, més enllà d’institucions i partits, a l’hora de trencar amb aquest determinisme: “Caldrà que pensem en tot això quan ens toqui anar a votar”, ha reblat.

El segon bloc d’intervencions a la Jornada ha anat a càrrec de diferents portaveus de la Plataforma per fer repàs de la feina feta en l’últim any. En primer lloc ha intervingut Xavier Martínez, doctor en dret i expert en fiscalitat. Martínez ha presentat l’informe “Beneficis fiscals. Beneficis per a qui?” del qual n’és coautor, juntament amb Xavier Casanovas i Pili Castellà. Aquest informe desvetlla dades de gran contundència, de les que Martínez ha destacat que “a l’Estat espanyol es deixen de recaptar 80.000 milions d’euros pels beneficis fiscals (8,2 punts per sota de la zona Euro)”. Això tindria justificació si respongués a un interès general. Però no és així, en la majoria de casos no se n’ha avaluat ni l’adequació ni els resultats. La investigadora i membre la Plataforma Cécile Barbeito ha compartit l’actualització de les propostes en matèria d’impostos i bonificacions, taxes, multes i lluita contra el frau adreçades als municipis. Fa quatre anys eren 45 i en aquesta contesa arriben a 68. Barbeito ha destacat que “es tracta de propostes possibles que alguns ajuntaments ja estan implementant” un cop que la Plataforma n’ha fet incidència. Per tancar aquest bloc, Patrícia Cantarell, tècnica d’Oxfam-Intermón i membre de la Plataforma, ha explicat la col·laboració entre Fiscalitat justa i l’Escola Massana d’art i disseny. Amb un vídeo que recull la participació d’alumnes i professorat, Cantarell ha compartit amb els presents l’oportunitat de sensibilització i incidència a futur que suposen experiències com aquesta, sobretot perquè les protagonitzen joves.

El tercer i últim bloc de la jornada l’han protagonitzat representants polítics que amb el títol “El partit es juga a Europa” han tingut ocasió de debatre i contrastar mesures i propostes de fiscalitat conduïts per Susana Ruiz, responsable de fiscalitat d’Oxfam internacional. A la taula han intervingut els caps de llista a les properes eleccions europees Ernest Urtasun (Cataluna en Comú) i Javi López (PSC-PSOE) i els representants dels partits catalans que hi concorreran: Jordi Castellana (ERC), Josep Manuel Suárez (PdeCat) i José María Cano (Cs). El PP ha declinat la invitació. Aquesta taula ha evidenciat que tot i que es valora positivament la fita que ha suposat que la Comissió Europea hagi elaborat la primera llista de paradisos fiscals, hi ha consens en qualificar-la d’insuficient i en que caldrà afegir a la transparència criteris de participació internacional i de fiscalitat justa. També hi ha unanimitat en enumerar els temes que han quedat pendents en aquest mandat. Es tracta sobretot de l’harmonització fiscal en matèria de societats, de la definició de criteris clars sobre com es comptabilitzen els beneficis a cada país, l’abolició del principi d’unanimitat. L’altre punt de coincidència ha estat remarcar que no tot depèn d’Europa, que moltes de les mesures s’encallen o no avancen per les polítiques internes de cada estat membre. També han sorgit alguns matisos i discrepàncies: Ernest Urtasun ha puntualitzat que “sí cal l’establiment d’un mínim de tipus fiscal comú per a tots els estats membres, però tenint en compte la base imposable”. Javi López ha xifrat “l’evasió fiscal a la UE en 825.000 milions d’euros”. Jordi Castellana ha volgut incidir en la “responsabilitat que els estats abandonin la competència i abracin la solidaritat”. Per la seva banda, Josep Manuel Suárez ha volgut posar sobre la taula que “quan es parla de paradisos fiscals se sol oblidar l’economia submergida de cada estat”. José María Cano ha remarcat que “per millorar la transparència cal el seguiment de les reformes fiscals”.

Es poden veure els vídeos de les jornades aquí:
https://www.youtube.com/watch?v=ATu8GHHAP4M
https://www.youtube.com/watch?v=H5pc18RPRlI
Recull de fotografies de la jornada:
https://photos.app.goo.gl/CCyGBVyJQ1obZKuV7

La Plataforma per una Fiscalitat Justa, Ambiental i Solidària (http://www.fiscalitatjusta.cat/) està formada per un col•lectiu de persones individuals i un conjunt d’entitats que hi donen suport. A les persones i organitzacions que formen part de la Plataforma els uneix la preocupació per l’evolució del nostre sistema fiscal, cada vegada més regressiu i injust, i el model de societat que se’n deriva.
Entitats que donen suport a la Plataforma: OXFAM INTERMON a Catalunya, AICEC-ADICAE Catalunya, ATTAC ACORDEM, CCOO DE CATALUNYA, CONFAVC (Confederació d’AAVV de Catalunya), CUS (Coordinadora d’Usuaris de la Sanitat), CRISTIANISME I JUSTÍCIA – Fundació Lluís Espinal, ECAS (Entitats Catalanes d’Acció Social), ECOLOGISTES EN ACCIÓ DE CATALUNYA, Economistes en acció (Grup Economia Social del Col·legi d’economistes), FETS (Finançament Ètic i Solidari), PROJECTE FIARE, JOVES D’ESQUERRA VERDA (JEV), L’OCUC (L’Organització de Consumidors i Usuaris de Catalunya), MLP (Moviment Laic i Progressista), PTP (Associació per a la Promoció del Transport Públic), SINDICATO DE TÉCNICOS DEL MINISTERIO DE HACIENDA (GESTHA), UCC (Unió de Consumidors de Catalunya), UGT DE CATALUNYA.

Oficina de Premsa de CCOO de Catalunya
Barcelona, 11 de febrer de 2019