CCOO valora la sentència condemnatòria per deficient organització a la policia local de Torelló

Malaltia de dos caporals

El passat mes de desembre va ser notificada la sentència ferma del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) a un caporal de l’Ajuntament de Torellen la qual es reconeixia com a accident laboral el temps de malaltia que va estar en situació d’incapacitat temporal per desenvolupar la seva tasca professional com a policia local i se li reconeixia també el dret a cobrar una indemnització.

Aquesta és la segona sentència condemnatòria contra l’Ajuntament de Torelló per la mateixa causa, i que tenia el seu origen en un problema de conflictivitat laboral interna al cos de la policia local i que tant el cap de la policia local com els responsables polítics no van resoldre en el moment oportú i que va donar com a resultat la malaltia dels dos caporals. A la sentència es reconeix que hi havia un nexe entre la malaltia i treball.

Gràcies al serveis jurídics de CCOO s’han guanyat aquestes dues sentències. Ha estat un procés llarg, amb judicis i recursos a les sentències per part de l’Ajuntament de Torelló, però que finalment ha donat la raó als dos caporals que van estar de baixa laboral durant mesos.

L’avaluació de riscos psicosocials que es va realitzar a la policia local de Torelló anteriorment va ser importantíssima per determinar quin era el problema existent, i posteriorment a través del comitè de seguretat i salut (CSS), es van posar en marxa alguns mecanismes per aplicar mesures correctores al problemes d’organització, encara que algunes de les mesures no van donar el seu fruit.

Actualment els delegats de prevenció de l’Ajuntament de Torelló segueixen treballant per trobar solucions i aconseguir reduir els riscos laborals, específicament els riscos psicosocials a la policia local d’aquest municipi.

El treball de policia és una de les professions amb major incidència de riscos psicosocials a les administracions locals de Catalunya i per tant cal seguir treballant per minimitzar els conflictes a nivells acceptables i que permetin a la ciutadania disposar d’un servei de seguretat i protecció òptim.

Oficina de Premsa de CCOO de Catalunya
Barcelona, 25 de gener de 2019