CCOO valora positivament l’acord per retirar els recursos al TC contra la llei per fer front a l’emergència en l’àmbit de l’habitatge i la pobresa energètica

Bon acord per recuperar drets suspesos

CCOO valora positivament l’acord institucional per retirar dos dels tres recursos al Tribunal Constitucional (TC) contra la Llei 24/2015 de mesures urgents per fer front a l’emergència en l’àmbit de l’habitatge i la pobresa energètica.

Concretament, les mesures que es recuperaran en el cas de la Llei 24/2015 són dues. D’una banda, l’obligació d’oferir un lloguer social abans de dur a terme qualsevol desnonament. D’altra banda, que l’Administració obligui els grans tenidors a cedir habitatges per al parc social de lloguer sempre que hi hagi, com a mínim, una família en risc d’exclusió dins del mateix municipi.

Per a CCOO aquest acord suposa un avenç i rectifica parcialment una política nefasta de l’anterior govern del PP d’esmenar per la via del TC drets socials legislats per consens al Parlament de Catalunya i que compten amb un gran suport popular.

Com ahir assenyalava un sondeig de l’Ajuntament de Barcelona, l’habitatge s’ha convertit en un dels principals problemes de la ciutadania, el primer a la ciutat. Acords institucionals com el d’ahir entren en la lògica del que hauria d’esdevenir una prioritat per a qualsevol administració pública.

Ha estat la mobilització ciutadana i de les entitats, especialment les que van formar part de la ILP que va donar origen a la Llei i tota la resta que, com CCOO, ens hem compromès fermament amb l’adhesió amb un manifest reivindicatiu, recentment fet públic a l’acte que es va realitzar davant del Parlament de Catalunya el passat 17 d’octubre, el que ha fet possible la rectificació per part del nou Govern estatal.

Tot i així, la lluita per fer efectiu el dret a un habitatge digne per tothom continua. Cal inversió pública per assolir les xifres que la Llei catalana del Dret a l’Habitatge del 2007 plantejava i arribar a un mínim d’un 15% de parc públic d’habitatges, cal reformar la llei d’arrendaments urbans per protegir els llogaters i llogateres dels abusos de l’especulació immobiliària i l’assetjament, cal continuar actuant contra els desnonaments de famílies i persones en risc d’exclusió social, calen mesures per evitar la gentrificació als barris i la promoció i reserva de sòl per habitatge assequible i/o de protecció oficial.

Oficina de Premsa de CCOO de Catalunya
Barcelona, 31 d’octubre de 2018