Davant la campanya turística d’estiu, CCOO denuncia que continua la dualitat de beneficis empresarials i precarietat laboral

L’informe realitzat per CCOO sobre les dades turístiques dels anys 2013 al 2018 confirma la situació precària en què es troben les persones treballadores, on l’ocupació està quasi deu punts per sota del creixement de l’activitat i els salaris en menys de la meitat del rendiment per habitació

L’activitat turística a Catalunya ha tingut un creixement des del 2013, tant en nombre de visitants com en pernoctacions en més del 34% i el 30%, respectivament. Alhora, la tarifa mitjana -preu per habitació- ha suposat un increment del 21,30% i la rendibilitat per habitació aconseguida pels establiments hotelers s’ha incrementat en un 14,83%, havent passat d’una rendibilitat per habilitació negativa del 13,3% a una de positiva de l’1,50%, a part dels altres serveis que fan viables i donen beneficis al negoci turístic.

En la “cara B” del turisme hi ha les persones que treballen en el sector turístic, amb dades que confirmen que cada cop hi ha menys personal en relació amb l’increment de l’activitat, amb menys estabilitat laboral, major contractació temporal, aprofitant-se de la contractació de fixos discontinus, creixement de la contractació de jornada parcial, no desitjada en molts casos, i amb uns salaris que no han crescut al nivell del creixement de la rendibilitat i els beneficis.

L’informe mostra que l’increment de l’afiliació a la Seguretat Social ha experimentat un increment del 35%, segons l’EPA (Enquesta de població activa), tancat al primer trimestre del 2018, mentre que l’ocupació activa en el sector turístic (CNAE 55 i 56) mostra només un creixement del 23 %, per la qual cosa amb menys personal s’ha de donar resposta a l’increment de l’activitat en el seu conjunt, amb les conseqüents manques de qualitat i condicions laborals per a donar el servei.

Sobre l’ocupació, l’EPA mostra com l’activitat turística és majoritàriament femenina, amb 108.012 dones -el 54,28%-, i en referència a la contractació la temporalitat està entorn al 70%. Sobre la contractació fixa no es disposen dades de les persones que tenen un contracte fix discontinu.

Referent a la contractació, per jornada, trobem una gran diferència segons gènere, on les dones estan contractades en un 42% a temps parcial, i els homes en un 23%.

Els salaris han tingut en sis anys un creixement total d’un 6,70%, clarament inferior al creixement que han experimentat la rendibilitat o la tarifa mitjana diària.

A CCOO li preocupa la situació i l’injust tracte que pateix el conjunt de les persones que treballen en el sector turístic, que es veu agreujada per la manca d’una acció política coordinada i global des de les administracions públiques: manca de model turístic, actuació descoordinada davant el fenomen dels apartaments turístics, manca d’un model de professionalització del sector… Per això CCOO demana al Govern de la Generalitat un pla d’acció per treballar conjuntament amb els agents socials.

Per a CCOO, lluitar contra la precarietat és un objectiu principal. L’actual estructura de les empreses del sector turístic, on més del 80% no poden tenir representació sindical (plantilles amb menys de 6 treballadors), fa que aquesta situació a l’estiu sigui més greu: l’ocupació creix en contractació de temporada amb condicions de treball totalment precaritzat.

Les persones, majoritàriament sense representació sindical, tenen les mateixes garanties i condicions laborals que la resta de personal (salaris, horaris, dies de descans, etc.). Per això CCOO posem en marxa diferents eines d’assessorament gratuït, amb la campanya #PrecarityWar a través del lloc web https://precaritywar.es i a través del WhatsApp 689 586 414 que ha posat en marxa CCOO de Catalunya.

-Informe dades activitat turística i econòmiques sector turístic a Catalunya:
https://www.ccoo-servicios.es/archivos/catalunya/dades-informe-turisme-catalunya-180703.pdf

-Informe d’ocupació en hostaleria i turisme de CCOO Servicios:
https://www.ccoo-servicios.es/html/42851.html

Oficina de Premsa de CCOO de Catalunya
Barcelona, 3 de juliol de 2018