CCOO de Catalunya consulta la seva afiliació sobre els continguts dels possibles acords de negociació col·lectiva: AENC i interprofessional de Catalunya (AIC)

El sindicat envia avui una enquesta que es podrà respondre fins al proper 27 de juny

En els propers dies es podrien aconseguir dos importants preacords, tant a la taula de negociació de l’AENC (Acord estatal de negociació col·lectiva) com a la de l’AIC (Acord interprofessional de Catalunya), després d’un procés d’assemblees i mobilitzacions que han tingut lloc paral·lelament a la negociació. En aquest sentit, CCOO de Catalunya enviarà avui una enquesta a la seva afiliació perquè els afiliats i les afiliades del sindicat valorin els principals eixos que han format part de la negociació fins ara. El termini per respondre l’enquesta finalitza el proper 27 de juny.

 

El passat mes de desembre el sindicat ja va enviar una enquesta a la seva afiliació que va servir per construir la plataforma per negociar amb les patronals i les administracions uns acords que donessin pautes per fixar salaris i condicions laborals en els convenis col·lectius: l’Acord estatal de negociació col·lectiva (AENC) i l’Acord interprofessional de Catalunya (AIC).

 

L’enquesta enviada a l’afiliació

 

ACORD DE NEGOCIACIÓ COL·LECTIVA (AENC)

L’Acord de negociació col·lectiva estatal (AENC), negociat entre sindicats i patronals, fixa criteris en matèria salarial i de condicions de treball que sindicats i patronals es comprometen a portar a la negociació dels convenis.

 

1. SALARIS

La mitjana d’increment salarial el 2017 als convenis a Catalunya va ser de l’1,42% i a Espanya, de l’1,43%, i fins al maig del 2018, d’un 1,56% a Catalunya i d’un 1,59% a Espanya.

Dels convenis registrats el 2017 només un 16,5% incorporen la clàusula de revisió salarial, i fins al maig del 2018, el 22,5%.

L’acord del salari mínim interprofessional (SMI), amb un increment del 20% en tres anys, el situarà, el 2020, en 850 euros bruts al mes per 14 pagues, en total, 11.900 euros l’any.

 

L’AENC proposa:

— Un increment salarial que serà per a cada un dels anys de vigència de l’acord, 2018-2020, d’una pujada fixa entorn del 2%, més una part variable de l’1% lligada als conceptes que es determinin en cada conveni: evolució de la productivitat, resultats, absentisme injustificat, etc.

— Una clàusula de revisió salarial que establirà cada conveni col·lectiu sobre la base dels indicadors que els negociadors i les negociadores decideixin, però que hauria de garantir increments per sobre del poder adquisitiu.

— L’establiment d’un salari mínim de conveni de 14.000 euros anuals durant la vigència de l’acord.

 

Valora el teu grau d’acord o de desacord amb la proposta:

Molt en desacord

Més aviat en desacord

Ni d’acord ni en desacord

Més aviat d’acord

Molt d’acord

NS/NC

2. ALTRES MATÈRIES QUE PROPOSEM PORTAR AL DIÀLEG SOCIAL AMB EL GOVERN DE L’ESTAT

– Ultraactivitat: les parts signatàries compartim la necessitat que durant els períodes de negociació dels convenis, aquests conservin la seva vigència, consens que ha de servir per modificar aquest aspecte de la reforma laboral.

Matèries pactades que han de ser desenvolupades al diàleg social amb el Govern:

— Modificació de l’article 42 de l’Estatut dels treballadors per garantir les condicions de treball en els processos de descentralització i externalització productiva a fi d’evitar el deteriorament de les condicions de treball.

— Creació d’una nova prestació que permeti alternatives a l’acomiadament a empreses amb dificultats econòmiques. Aquestes mesures haurien de ser negociades amb la representació dels treballadors i treballadores, no suposarien la pèrdua de la prestació per desocupació i haurien de garantir el manteniment de l’ocupació a l’empresa.

— Propiciació d’un nou acord en matèria de formació professional per a l’ocupació en l’àmbit laboral que proporcioni als treballadors i treballadores les competències, els coneixements i les pràctiques necessàries per millorar la seva qualificació professional.

— Creació, pel que fa a les mútues, d’un observatori que, en el termini de sis mesos, emeti un informe a partir del qual es puguin realitzar propostes destinades a millorar la situació de l’absentisme.

 

Valora el teu grau d’acord o de desacord amb la proposta:

Molt en desacord

Més aviat en desacord

Ni d’acord ni en desacord

Més aviat d’acord

Molt d’acord

NS/NC 

3. ACORD INTERPROFESSIONAL DE CATALUNYA (AIC)

Les organitzacions sindicals i patronals estem negociant un acord per orientar els convenis col·lectius que es negocien a Catalunya. A hores d’ara, continuem negociant per aconseguir un preacord definitiu, els propers dies, en les principals matèries per les quals vam fer la consulta, en espera de l’acord global.

L’AIC proposa:

— Regular criteris de conversió de contractes temporals en indefinits, limitar la contractació temporal o preveure millores en els continguts dels contractes a temps parcial i els contractes formatius.

— Assolir pactes per a la gestió del temps de treball, conjugant la flexibilitat amb la reducció efectiva del temps de treball anual. La flexibilitat negociada del temps ha d’incorporar nous drets de conciliació i corresponsabilitat, i el dret d’elecció de la persona treballadora sobre els descansos compensatoris per prolongació de la jornada.

— Desenvolupar mesures contra la bretxa salarial, plans d’igualtat a les empreses que no hi estan obligades i una comissió d’igualtat al Tribunal Laboral de Catalunya.

— Garantir que les empreses multiserveis apliquin, com a mínim, el conveni col·lectiu sectorial de l’activitat subcontractada.

— Fer front a noves formes d’explotació laboral de la falsa economia col·laborativa de plataforma amb una comissió al Consell de Relacions Laborals per analitzar supòsits concrets.

— Dur a terme altres millores en la prevenció de riscos laborals, drets de formació contínua i mesures de no discriminació del col·lectiu LGTBI, entre d’altres.

Valora el teu grau d’acord o de desacord amb la proposta:

Molt en desacord

Més aviat en desacord

Ni d’acord ni en desacord

Més aviat d’acord

Molt d’acord

NS/NC

4. SECTOR PÚBLIC

Els empleats i empleades públics tenen un marc de negociació amb les diferents administracions: estatal, autonòmica i local. A l’Àrea Pública estatal, el passat mes de març es va signar el II Acord per a la millora de l’ocupació pública i de condicions de treball, un acord global amb el Ministeri d’Hisenda i Funció Pública que suposarà una pujada salarial d’entre un 6,1% i un 8,8% en tres anys, la recuperació de l’ocupació i l’estabilització de places de personal temporal en totes les administracions, la recuperació de la capacitat de negociació de les 35 hores, la prestació del 100% del salari en casos d’incapacitat temporal i el desenvolupament de plans d’igualtat i de formació, entre d’altres.

 

Proposem:

— Exigir als nous governs un compromís inequívoc en la defensa de la qualitat i el finançament necessari dels serveis públics.

— Exigir a l’Administració general de l’Estat el desenvolupament i la concreció dels acords recents.

— Exigir al nou Govern de Catalunya posar data per al retorn immediat de les pagues extres que encara es deuen del 2013 i el 2014 a les persones treballadores de la Generalitat, i obrir les negociacions per a un nou acord de condicions de treball i un nou conveni col·lectiu per aconseguir millores de les condicions de treball a la funció pública.

— Exigir a les diferents administracions locals el dret efectiu de negociació col·lectiva.

 

Valora el teu grau d’acord o de desacord amb la proposta:

Molt en desacord

Més aviat en desacord

Ni d’acord ni en desacord

Més aviat d’acord

Molt d’acord

NS/NC

 

Gràcies per ajudar-nos a valorar els acords que estem negociant.