CCOO de Catalunya exigeix increments salarials per sobre del 3,1% per al 2018

Valoració de les dades de l’IPC de gener del 2018

A escala estatal, la inflació anual de l’IPC al gener se situa en el 0,6%, cinc dècimes per sota de l’IPC del desembre. La desacceleració dels preus respecte del gener del 2017 es dona per l’abaratiment de l’electricitat en aquest mes, si bé el gas i el gasoil per a calefacció s’han encarit respecte a ara fa un any i els carburants també segueixen en tendència inflacionista. Els aliments i begudes no alcohòliques segueixen escalant preus (1,3%), així com també s’encareixen els transports (1,8%) i les comunicacions (0,9%), si bé els preus de l’habitatge han disminuït un 2% per la caiguda puntual del preu de l’electricitat que es va donar al gener.

La inflació subjacent, és a dir, l’estructural, que no té en compte ni els aliments no elaborats ni el preu dels carburants, es manté invariable, per segon mes consecutiu, en el 0,8%.

En termes mensuals, l’IPC cau significativament fins al -1,1%, per l’efecte de les rebaixes d’hivern. Si bé s’han abaratit els grups de vestit i calçat, oci i cultura i habitatge (per la baixada puntual de l’electricitat), s’han encarit el transport i els aliments i begudes no alcohòliques.

A Catalunya, l’IPC interanual del mes de gener cau i se situa en el 0,9%, tres dècimes per sobre de l’indicador estatal, si bé segueixen pujant els preus dels aliments i begudes no alcohòliques (1,8%), el transport (2,5%) i l’hostaleria (1,8%). Pel que fa a l’índex mensual, a Catalunya, l’índex general dels preus s’ha situat en el -0,9%, marcat per l’efecte de les rebaixes en vestit i calçat (-15,4%), si bé altres grups, com els aliments i begudes no alcohòliques, el transport i les comunicacions, s’han vist incrementats.

L’IPCH espanyol torna a caure respecte del mes anterior, en aquest cas cinc dècimes, i se situa en el 0,7%, mantenint-se, per segon mes consecutiu, per sota de l’indicador de l’eurozona que, al mes de gener, s’ha fixat en l’1,3%.

La previsió d’inflació per al 2018 se situa en l’1,5% segons el Banc d’Espanya (entre l’1,1% i l’1,7%, depenent d’altres fonts consultades).

CCOO considera que:
– Tot i que els preus han pujat menys que al gener del 2017, els serveis bàsics que depenen dels béns energètics segueixen encarint-se: el preu del gas comença l’any amb pujades del 6,2% i Aigües Ter Llobregat incrementa la seva tarifa un 11,8%. D’altra banda, tot i la contenció puntual del preu de l’electricitat d’aquest gener, cal recordar que el 2017 va tancar l’any amb un encariment de l’electricitat del 10%.
– La caiguda dels salaris davant de l’alça dels preus segueix empobrint la capacitat de compra de la classe treballadora.
– Aquest empobriment és conseqüència directa de la reforma laboral, que, encara avui, està agilitzant les disminucions dels salaris i està estenent la precarització del mercat de treball i, per tant, de les condicions de vida.

CCOO reclama:
– Increments salarials per sobre del 3,1% per recuperar la capacitat adquisitiva perduda en els darrers anys i, com a mesura econòmica, perquè acceleri la taxa de consum privat i, per tant, la taxa d’oferta productiva. Volem increments superiors en els salaris més baixos i clàusules de garantia salarial en els convenis per evitar noves pèrdues de poder adquisitiu. Per això valorem positivament la pujada d’un 4% del salari mínim interprofessional per a aquest 2018.
– La derogació de la reforma laboral i l’establiment d’un model de relacions laborals en el qual la prioritat sigui la qualitat de l’ocupació i dels salaris.
– Que la negociació del proper Acord Interprofessional de Catalunya sigui un punt d’inflexió en la recuperació de drets i salaris dignes, i contra la precarietat laboral.
– Reformes fiscals per millorar el sistema redistributiu de la nostra societat, ara que la recuperació econòmica està fent possible l’increment dels beneficis del capital.

Oficina de Premsa de CCOO de Catalunya
Barcelona, 15 de febrer de 2018