CCOO de Catalunya recorda que l’espai per presentar propostes de reforma del sistema de pensions és el Pacte de Toledo, i que la prioritat ha de ser garantir la suficiència i sostenibilitat de les pensions

La proposta de la ministra d’Ocupació i Seguretat Social d’ampliació del període de càlcul de les pensions al conjunt de la trajectòria de cotització dels treballadors i treballadores no és una proposta formal ni dona resposta a la situació de precarietat en la qual es troba el sistema

La proposta feta per la ministra d’Ocupació i Seguretat Social, Fàtima Báñez, en una entrevista a TVE, per ampliar el període de càlcul de les pensions al conjunt de la trajectòria laboral dels treballadors i treballadores no s’adequa ni en la forma ni en el fons al debat, les propostes i el consens que requereix el sistema de pensions. Després de trencar unilateralment el Pacte de Toledo amb la reforma de l’any 2013, és hora que el Partit Popular assumeixi la seva responsabilitat a l’hora de liderar una reforma que no necessita titulars, sinó dedicació i compromisos a l’hora de concertar entre els partits polítics i els interlocutors socials propostes que donin resposta a les demandes de treballadors i treballadores i pensionistes.

CCOO de Catalunya recorda que la principal amenaça sobre el sistema de pensions rau en la crisi d’ingressos, i que aquesta és el resultat del deteriorament del mercat de treball que van comportar les darreres reformes laborals. La millora de la qualitat de l’ocupació i de les cotitzacions, amb carreres contributives completes i que garanteixin el dret a l’ocupació de qualitat fins a l’edat de jubilació, és el fonament per facilitar prestacions suficients i sostenibles en el temps. En aquest sentit, la intermitència en les trajectòries laborals, i la precarietat i la devaluació salarial a la qual estem assistint, són les principals amenaces perquè els pensionistes puguin exercir avui, i en el futur, el seu dret a una pensió digna.

No es tracta, per tant, de recuperar els millors moments de cotització, sinó de fer polítiques que millorin les cotitzacions amb tal de garantir els ingressos que necessita el sistema. Per a CCOO de Catalunya, la prioritat rau així en dues qüestions: la millora de la qualitat de l’ocupació, i assolir amplis consensos socials, en el marc del Pacte de Toledo, per garantir la sostenibilitat, però també la suficiència del sistema de pensions. Cal destacar que la reforma del 2013 i la introducció del factor de sostenibilitat (vinculant la prestació a l’esperança de vida, a partir de l’any 2019) i de l’índex de revalorització suposen una rebaixa programada del poder adquisitiu de les pensions, que s’ha concretat, per als anys 2016 i 2017, en una pèrdua del 2,3% per al milió i mig de pensionistes catalans.

Volem recordar que la Federació de Pensionistes i Jubilats de CCOO de Catalunya, conjuntament amb la Plataforma Unitària de la Gent Gran i la UGT, han llançat una campanya de recollida de signatures i accions contra l’insuficient increment del 0,25% de les pensions, que seran lliurades el dia 25 de gener a la seu de l’INSS a Barcelona.

Volem recordar també que l’Estat espanyol destina menys recursos a les pensions que països del seu entorn com França o Itàlia, i que tant la despesa social com la pressió fiscal existent són de les més baixes d’Europa. CCOO ha presentat a escala de l’Estat les seves propostes per garantir la sostenibilitat del sistema de Seguretat Social mitjançant una millora d’ingressos. Aquestes propostes passen per:

– Més progressivitat i adequació en la cotització, amb un augment de les bases màximes de cotització, l’equiparació de les bases de cotització dels autònoms al règim general i l’augment temporal d’alguns percentatges de la cotització.
– Reforçar el principi de separació de fonts de finançament per no gravar el sistema de pensions amb la despesa de l’Administració de la Seguretat Social i les bonificacions i ‘tarifes planes’.
– Derogar parcialment la darrera reforma fiscal i incrementar l’Impost de societats i la pressió fiscal fins un 1,2%.
– Executar un pla de xoc que permeti augmentar el nombre de llocs de treball i la seva qualitat i remuneració. Això passa per completar l’augment del salari mínim interprofessional i la base mínima de cotització i per fer front a la xacra del treball submergit.

Oficina de Premsa de CCOO de Catalunya
Barcelona, 17 de gener de 2018