CCOO de Catalunya alerta que la baixada del salari mitjà un 2,6% del 2015 al 2016 confirma els problemes estructurals del mercat de treball, limita la demanda i amenaça el creixement a mig termini

L’Enquesta de població activa (EPA) mostra per primera vegada des del començament de la crisi un descens interanual del salari mitjà i confirma la vulnerabilitat dels treballadors i treballadores a temps parcial i temporals

La publicació de l’explotació dels salaris per decils de l’Enquesta de població activa (EPA) mostra que el salari mitjà a Catalunya va perdre, del 2015 al 2016, 51,75€, el que suposa un descens del 2,6%. Amb una inflació del 0,1%, això comporta una pèrdua de poder adquisitiu mitjà del 2,7%. Aquesta evolució salarial té a veure amb la degradació del mercat de treball i, especialment, amb l’increment del treball a temps parcial i de la temporalitat, que, com ha denunciat fins i tot el Fons Monetari Internacional, pressionen a la baixa sobre els salaris.

Les dades de l’EPA confirmen un horitzó de desigualtat que l’evolució actual del mercat de treball tendeix a ampliar. Els salaris baixos (salari brut mensual per sota dels 1.229,3 €) es concentren en les dones (40,3% per un 20,7% dels homes), en els joves (un 71,2% dels menors de 25 i un 37% dels menors de 34 anys), els poc qualificats (un 41,2% de les persones amb o per sota de l’ESO), els treballadors a temps parcial (87,5%) i els treballadors temporals (50,9% temporals per un 22,6% d’assalariats indefinits).

El fet que, malgrat la creació de llocs de treball, els salaris no es recuperin confirma l’existència d’un desajustament en el mercat de treball que no queda prou reflectit en les estadístiques que s’usen (on una persona que treballa és aquella que ho ha fet com a mínim 1 hora la setmana anterior). Tal com CCOO de Catalunya mostra en el reportatge ‘La trampa del treball a temps parcial’, que serà emès aquest dissabte a la nit al Canal 33, hi ha més de 250.000 treballadors/es parcials involuntaris que volen treballar més hores, als quals s’ha de sumar els ‘desanimats’, i també els quievolen treballar, però pateixen un impediment circumstancial. El proper dilluns presentarem en roda de premsa un estudi amb totes les dades detallades que mostren les desigualtats del nostre mercat de treball.

Satisfer el dret a una ocupació de qualitat -això és, una feina que permeti viure amb dignitat- és la millor garantia per l’estabilitat i la sostenibilitat de l’economia i del model de benestar. En aquest sentit, CCOO de Catalunya denuncia la degradació del mercat de treball, en el qual la precarietat sembla haver-se convertit en un factor estructural, i reclama mesures urgents, que passen per la redistribució de la riquesa que es generi en la recuperació mitjançant la fiscalitat, els salaris, i els serveis i prestacions públiques.

Oficina de Premsa de CCOO de Catalunya
Barcelona, 9 de novembre de 2017