La Taula per la Democràcia, en defensa de la llibertat d’expressió, reunió i manifestació

Comunicat del dilluns 16 d’octubre

Davant el fet que l’Audiència Nacional cita dilluns 16, per segon cop, els presidents de l’ANC, Jordi Sánchez, i d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, en el marc de la causa oberta per un presumpte delicte de sedició, la Taula per la Democràcia denuncia que aquesta causa es tracta d’una acció politicojudicial desproporcionada que suposa un atac a les llibertats d’expressió, reunió i manifestació.

Considerem injustificable la investigació de persones actives de la societat civil catalana, que en tot moment han defensat una actitud cívica i pacífica, per les mobilitzacions del 20 de setembre, davant la seu del Departament de la Vicepresidència i d’Economia i Hisenda, i les de l’1 d’octubre, davant els col·legis electorals. La sedició, el delicte pel qual se’ls investiga, és una acusació pròpia de conflictes bèl·lics. Per això, remarquem que aquesta causa queda totalment fora de lloc.

Remarquem que les llibertats d’expressió, reunió i manifestació, i d’altres que han estat vulnerades les darreres setmanes a Catalunya, com les d’informació, correspondència i privacitat, suposen un atac als drets democràtics més fonamentals sobre els quals se sustenten organitzacions democràtiques com les nostres.

Per tot això, demanem que s’aturi aquesta investigació com un dels passos necessaris per al restabliment de la normalitat democràtica i institucional a l’Estat espanyol. La Taula per la Democràcia vol contribuir a la cerca de solucions polítiques a la situació actual impulsant la negociació i la mediació.

La Taula per la Democràcia es referma en el compromís manifestat el 27 de setembre de respondre de manera coordinada i continuada davant de qualsevol acció que conculqui els drets fonamentals i no descartem cap forma pacífica i consensuada de mobilització i resposta de país.

Taula per la Democràcia

Oficina de Premsa de CCOO de Catalunya
Barcelona, 16 d’octubre de 2017