CCOO de Catalunya denuncia la pèrdua de poder adquisitiu que pateixen pensionistes i jubilats

Valoració de les dades de l’IPC de setembre del 2017

A escala estatal, la inflació anual de l’IPC al setembre se situa en l’1,8%, dues dècimes per sobre de l’IPC de l’agost, fet que constata el manteniment del ritme de creixement dels preus. Aquesta inflació es dona per l’augment dels preus dels aliments i begudes no alcohòliques (1,2%) i de l’oci i la cultura (1,8%). Degut a la menor pujada dels preus dels carburants (i, per tant, de l’electricitat), els preus de l’habitatge creixen quatre dècimes menys que en el mes anterior i se situen en el 2,9%.

La inflació subjacent, és a dir, l’estructural, que no té en compte ni els aliments no elaborats ni el preu dels carburants, manté el mateix ritme de creixement i torna a ser de l’1,2%.

En termes mensuals, l’IPC registra una variació del 0,2% (és a dir, la mateixa variació que la del mes anterior) amb increments de preus en els grups lligats al vestit i calçat (5,3%) per la fi del període de rebaixes, increments també del transport (0,6%) i dels aliments i begudes no alcohòliques (0,3%). Per l’altra banda, es registren caigudes dels béns i serveis lligats amb el sector turístic, com són l’oci i la cultura (-3,1%) i hotels, cafès i restaurants (-0,2%).

A Catalunya, l’IPC interanual del mes de setembre se situa en el 2,1%, tres dècimes per sobre de l’indicador estatal, influenciat pels increments dels preus dels aliments i begudes no alcohòliques i del vestit i calçat. Pel que fa a l’índex mensual, a Catalunya, l’índex general dels preus no recull cap variació (0%) per la compensació entre els grups inflacionaris (per exemple vestit i calçat) i els deflacionaris (per exemple serveis lligats al sector turístic).

L’IPCH espanyol baixa dues dècimes respecte del mes anterior i se situa en l’1,8%, mantenint-se per sobre de l’indicador de l’eurozona que, al mes de setembre, s’ha mantingut en l’1,5%.

La darreres previsions del Banc d’Espanya situen una taxa mitja d’inflació del 2% per al 2017.

CCOO considera que:
– Al llarg del 2017 les pensions estan caient en termes reals: l’increment dels preus (del 2,9% al primer trimestre; del 2,2% al segon trimestre) està essent superior a la revalorització de les pensions del 0,25%.
– L’increment acumulat de preus dels béns i serveis bàsics (especialment aliments i habitatge) perjudica les pensions més baixes. Des del 2012, els aliments elaborats han patit una inflació acumulada del 9,4% i, des del 2014, del 2,9%.
– Les dones, especialment les que cobren pensions de viduïtat, són les que més pateixen els efectes de la inflació dels preus i serveis bàsics.
– La inacció del Govern del PP davant la pèrdua de poder adquisitiu de les pensions, ve instada pel Fons Monetari Internacional (FMI), que busca retallar la despesa de la Seguretat Social reduint els imports de les pensions. La pèrdua de poder adquisitiu dels pensionistes és un efecte de l’objectiu econòmic de liquar el deute de la Seguretat Social davant la inflació.

CCOO reclama:
– La represa immediata de la comissió del Pacte de Toledo perquè es puguin enllestir, el més aviat possible, les reformes que el sistema de Seguretat Social necessita per garantir la seva sostenibilitat. Les comissions de treball no es poden postergar més. Cal resoldre el dèficit existent.
– La derogació de l’índex de revalorització de les pensions i la introducció d’un mecanisme que no perjudiqui el poder adquisitiu de les pensions.
– L’increment de les pensions més baixes (especialment, les de viduïtat i les no contributives).
– Un major esforç redistributiu, ara que la recuperació econòmica està fent possible incrementar els ingressos fiscals.

Oficina de Premsa de CCOO de Catalunya
Barcelona, 11 d’octubre de 2017