CCOO de Catalunya denuncia la manca de previsió i la precarietat del personal que haurà de gestionar la Renda Garantida de Ciutadania

La RGC és un dret, no un programa

 

El passat 25 de juliol, el Govern va acordar la creació del Programa per a la Gestió de la Renda Garantida de Ciutadania, responent a les reivindicacions de les treballadores i treballadors catalans. En aquest marc, es va anunciar la contractació de 403 persones a partir de l’1 de setembre, per dur a terme les tasques associades a la gestió d’aquesta prestació.

Tanmateix, la posada en marxa d’aquest nou dret subjectiu la faran funcionaris interins de Programa, fora per tant de la Relació de llocs de treball, i la major part d’ells/es, amb una jornada parcial, un salari mesquí i uns horaris que poden arribar a les 9 de la nit.

Sembla que, d’aquesta manera, el Govern pretén acabar convertint un DRET aprovat pel Parlament, només en un PROGRAMA temporal ja que no s’han creat les places a ocupar i ja s’ha informat a les persones que volen optar a aquests llocs de treball, que no treballaran en la implantació d’aquesta Renda, més enllà de 3 anys.

Per altra banda, aquesta manera de funcionar no és nova en el Servei d’ocupació de Catalunya (SOC). El SOC porta molts anys tenint al personal que ha de dur a terme el seu encàrrec, de manera temporal, encadenant pretesos “programes” per tal que, així, la plantilla no pugui, majoritàriament i com hauria de ser, estabilitzar-se, i adquirir la condició de funcionariat.

En resum, el SOC potencia la precarietat laboral de gran part del seu personal i converteix DRETS en Programes.

CCOO de Catalunya volem recordar al SOC i al Departament de Treball, Afers Socials i Famílies que l’interinatge de programa, és l’equivalent al contracte d’obra o servei laboral i, per tant, la seva utilització ha de quedar reduïda, i molt justificada, a aquells programes que no constitueixen activitat pròpia de l’Administració i tenen una duració limitada en el temps.

En aquest sentit s’ha de recordar que la inserció laboral, és una funció pròpia del SOC i per tant el caràcter de la contractació que es faci per satisfer aquesta tasca hauria de ser estructural, amb independència del programa mitjançant el qual s’acabi realitzant. Així cal recordar que des que va començar la crisi el SOC ha vist reduïda la seva plantilla inicial (de prop de 2.000 persones al 2008) a unes 1.200 persones l’any 2017.

A la insuportable situació laboral de milers de treballadores i treballadors del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, amb una plantilla amb un 44,46% de temporals (en personal laboral arriba a un 54%) se li ha de sumar el nombre de interins de programa, que, ara, es veurà incrementat en altres 403 segons l’Acord de Govern. Aquests treballadors no figuraran ni a la RLT ni al Capítol 1 dels pressupostos. Per tant, fets fora de les despeses de personal, aquests/es treballadors/es adquireixen la condició de producte amb data de caducitat.

La Renda Garantida de Ciutadania, es un dret que ha costat molt aconseguir i imprescindible per la lluita contra la desigualtat social, per això no es pot implantar  amb instruments precaris i en absència de diàleg amb els representants dels treballadors/es, amb improvisació i deixadesa.