Acció Jove de CCOO de Catalunya no veu solucions al problema de l’accés del jovent a l’habitatge

Compareixença de la seva coordinadora, Irene Ortiz, a la Comissió de Polítiques de Joventut del Parlament, sobre el Pla d’habitatge de Catalunya

 

La coordinadora d’Acció Jove de CCOO de Catalunya, Irene Ortiz, ha comparegut aquesta tarda a la Comissió de Polítiques de Joventut del Parlament de Catalunya, on s’ha tractat sobre l’avantprojecte del Pla d’habitatge de Catalunya.

 

Irene Ortiz ha fet una valoració del context actual en relació amb l’emancipació del jovent. Ortiz ha destacat que entre 2007 i 2017 l’emancipació ha caigut estrepitosament del 32% al 24%, dada molt vinculada a la vulnerabilitat de les persones joves en el mercat treball amb contractes temporals, parcials i precaris que limiten molt l’accés a l’habitatge, sobretot quan els demanen avals o avançar un any sencer de lloguer, entre d’altres requisits insalvables.  

 

Ortiz ha recordat que “l’habitatge és un dret de ciutadania que ha passat a ser una mercaderia més i que la confrontació del dret a l’habitatge amb el dret a la propietat està vulnerant per a molts joves l’opció de gaudir d’una vida privada i familiar”.

 

La coordinadora d’Acció Jove de CCOO de Catalunya ha reclamat la regulació de l’especulació de les inversions internacionals en habitatge amb un nou recàrrec impositiu. A més ha recordat que “a Catalunya es pot desgravar el lloguer fins als 32 anys mentre que a d’altres comunitats autònomes es pot fins als 35”. Ortiz ha preguntat per què passa això i ha destacat que aquest fet desincentiva i perjudica encara més aquells joves que ja accedeixen a un pis en males condicions. Per això la responsable dels joves de CCOO de Catalunya ha proposat fomentar model alternatius d’habitatge.

 

Irene Ortiz ha destacat també que “l’indicador de referència al lloguer impulsat per la Generalitat no és vinculant i, per tant, és una eina poc realista i poc útil, ja que no s’hauria de premiar aquells que la utilitzen i, per contra, s’hauria de limitar a aquells que volen fer negoci amb els habitatges”. Ortiz també ha lamentat que aquest indicador no prevegi en cap moment ni l’SMI ni cap indicatiu que faci referència al poder adquisitiu real de la població.

 

Ortiz també ha criticat que es demani un canvi de concepció que passi de compra a lloguer i que no s’aportin ajuts reals al lloguer, i també ha puntualitzat que “els joves se senten enganyats quan des de les organitzacions juvenils com Acció Jove de CCOO de Catalunya comprovem que només un 11% del jovent rep actualment ajuts al lloguer”.

 

Finalment, la coordinadora d’Acció Jove ha lamentat el doble desnonament que pateixen els joves fent referència a aquells que no poden accedir a l’habitatge de cap manera i a aquells als quals fan fora malgrat que ja han accedit a un, però que només tenen un contracte amb un màxim de tres anys, i per tant amb molt poca estabilitat.