Davant les darreres notícies sobre el paper de les cambres de comerç en la formació dual

CCOO de Catalunya exigeix un model de formació dual de caràcter laboral amb la participació activa d'organitzacions sindicals i patronals en el seu desenvolupament


Foto El Govern espanyol ha promogut la creació de la Cámara de Comercio de España per acreditar la formació dual (FD) i per impulsar, segons l’Executiu, un model de FD similar al d’Alemanya, on les cambres seleccionen i formen l'alumnat i n'acrediten la formació.

És imprescindible aclarir que el model de cambres de comerç o d’oficis a Alemanya és diferent de l’espanyol, ja que tenen un caràcter bipartit amb la presència paritària de treballadors i empreses, representats per organitzacions sindicals i patronals, a diferència de la composició del Ple d’aquesta nova cambra formada per 28 de les majors empreses del país que han estat designades pel Ministre d’Economia.

Per la seva banda, el Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya i el Consell de Cambres van acordar fa un mes desplegar un pla de difusió de la FD entre les empreses, organitzar jornades d’explicació de les seves característiques i aportar empreses per a FD.

En aquest sentit, des de CCOO de Catalunya denunciem que el presumpte model propi de FD que es pretén estendre a Catalunya amb la participació de les cambres no és un model consensuat, ni tan sols discutit, tal com estableix el projecte de llei de formació professional que està actualment en debat parlamentari.

Per CCOO de Catalunya i per la Comissió Europea, la formació dual és aquella que combina l’aprenentatge al lloc de treball amb la formació presencial en un centre educatiu o de formació mitjançant, sempre, un contracte de treball i amb un tutor o tutora degudament qualificat. Així mateix, s’ha de garantir la participació d’organitzacions sindicals i patronals en el seu desenvolupament i de la representació legal dels treballadors als centres de treball.

El model de FD del Departament d’Ensenyament no reconeix el caràcter laboral de la FD, essencial en altres models que es consideren d’èxit com l’alemany o l’austríac, sinó que es basa en el concepte de pràctiques no laborals i de vinculació mitjançant beca formació o, opcionalment, contracte. De nou el paper de les cambres catalanes no pot equiparar-se amb el que duen a terme a Alemanya per les diferències en la seva composició i les seves funcions.

Oficina de Premsa de CCOO de Catalunya
Barcelona, 21 de novembre de 2014
21/11/2014

 

La teva privacitat és important

Utilitzem galetes (cookies) pròpies i de tercers per analitzar el web, permetre el funcionament d’un xat, donar suport i resoldre dubtes dels usuaris, personalitzar les opcions de navegació per a la nostra web i oferir la possibilitat de compartir i d’interactuar amb les xarxes socials. Mitjançant l’acceptació d’aquesta informació, se n’accepta expressament l’ús. En tot cas, es pot obtenir més informació sobre la nostra política de galetes o saber com deshabilitar-les o desactivar-les amb la informació que es mostra aquí.