CCOO denuncia que el Govern espanyol segueix apostant per mesures inútils i està tan preocupat per l’atur juvenil que marxa a mitja cimera

Cimera de caps d’estat europeus celebrada a Berlín

Comunicat de premsa d’Acció Jove-Joves de CCOO de Catalunya:

On és la boleta?

6.000, 20.000, 1.200… quan aquestes xifres van acompanyades de “milió d’euros” sembla que es perd la perspectiva. La Unió Europea i els seus mandataris juguen amb les xifres com si fossin trilers. Juguen a amagar la piloteta i a canviar-la d’un gotet a l’altre.  

El problema és que la boleta són els diners que haurien d’anar destinats a combatre l’atur juvenil, i els estafats, que som les persones joves, assistim cimera rere cimera a un ball de xifres i a un munt de titulars sense res a darrere.

Ahir el Banc Europeu d’Inversions (BEI) es comprometia a posar 18.000 milions d’euros en tres anys per a ajudes a PIMES, que se sumen als 6.000 milions previstos per la Comissió i el Fons Europeu per a mesures per l’ocupació. Aquest anunci s’acumula a una llarga llista de bons propòsits i anuncis que no arriben i que no s’acaben de concretar mai. Sembla que els governs es diverteixen venent-nos fum mentre els joves patim un atur desbocat.

Des d’Acció Jove-Joves de CCOO de Catalunya ens preguntem per a què i com es repartiran aquests diners, ja que el Govern central sembla que  ha oblidat el projecte de Garantia Juvenil i, si bé Angela Merkel ha sortit a desmarcar-se’n, Rajoy ahir defensava destinar les ajudes milionàries a reduir les cotitzacions a la Seguretat Social que paguen les empreses, una vella i inútil pràctica que, la darrera reforma laboral ja preveia i no ha servit per res.

De fet, la importància que el Govern espanyol dóna a solucionar la xacra de l’atur és tanta, que a mitja cimera, el president del Govern, Mariano Rajoy, va marxar per poder anar a defensar la candidatura de Madrid als Jocs Olímpics. Un gest que deixa clares les prioritats d’aquest Govern.

Des d’Acció Jove-Joves de CCOO rebutgem l’intent del Govern central de desviar les ajudes econòmiques cap a mesures demostrades inútils. Les ajudes no poden servir com a pròrroga per continuar aplicant aquest tipus de polítiques que ja sabem que no generen ocupació, i la Unió Europea ha de vetllar perquè no succeeixi.

Exigim l’aplicació IMMEDIATA de les diferents mesures d’ocupació, general i per a joves, amb una dotació suficient per fer front a la situació com per exemple la Garantia Juvenil.

Rebutgem les polítiques d’austericidi i retallades socials que estan portant a societats senceres a la fallida, la pobresa i l’exclusió social.

Rebutgem qualsevol intent de precaritzar encara més les condicions de treball de les persones joves i exigim mesures per revertir el malson laboral que han de patir els pocs joves que tenen feina.

Proposem un nou programa de recuperació europeu que tingui per objectiu la plena ocupació i el progrés econòmic i social,  impulsi un salari mínim interprofessional europeu i posi en marxa el diàleg social amb tots els agents socials implicats.

Proposem polítiques de suport a les persones joves a través de la formació, la qualificació professional i el treball digne que evitin que les sortides per a la gent jove siguin l’atur, la precarietat o l’emigració.

Demanem, en definitiva, una inversió que doni resposta a la problemàtica que vivim i un gir de 180º en les polítiques d’austericidi.

Oficina de Premsa de CCOO de Catalunya
Barcelona, 4 de juliol de 2013