Els i les joves volem treballar, però no de qualsevol manera

Una garantia juvenil amb poques garanties

Comunicat de premsa d’Acció Jove-Joves de CCOO de Catalunya:

La Comissió Europea ha anunciat que proposarà normes perquè la Garantia Juvenil esdevingui una realitat i es pugui posar en pràctica. Des d’Acció Jove – Joves de CCOO de Catalunya, demanem que, a part de normes, s’imposin mecanismes de control per garantir que tal iniciativa no acabi anant en detriment de la qualitat del treball i dels drets laborals.

La Garantia Juvenil va néixer a principis de febrer a proposta del Consell Europeu amb un pressupost de 6.000 milions d’euros per al període 2014-2020. Suposadament, hauria de permetre a molts joves a sortir de la situació de desocupació en la qual es troben, ja que força als Estats membres a adoptar mesures per garantir que els joves de menys de 25 anys rebin una oferta de feina, educació contínua, formació d’aprenents o pràctiques en un termini de quatre mesos després d’acabar els estudis o quedar en situació d’atur.

A Catalunya i a la resta de l’Estat això tindria un gran efecte, ja que amb més d’un 50% d’atur entre els menors de 25 anys, els potencials beneficiaris són moltíssims.

Ara bé, calen GARANTIES. Primer, com dèiem, reclamem mecanismes de control. A Catalunya, el nombre d’Inspectors de Treball és irrisori, i cal un control seriós de la mateixa perquè no acabi esdevenint un projecte precaritzador.

Demanem també que es desenvolupi d’una vegada per totes el marc europeu de qualitat per als períodes de pràctiques de forma immediata. Actualment es troba en una segona fase de consulta, i tenint en compte la quantitat de beques que acaben substituint contractes normals (amb drets), resulta quelcom urgent.

Alguns creuen que pel fet de ser joves ens serveix qualsevol cosa, qualsevol tipus de contracte, qualsevol tipus de salari. Seria bo que, els qui ho proposen, es fessin una pregunta: si els hi apliquessin a ells, acceptarien com a dignes les propostes que fan en matèria de joventut? Si la resposta és no, perquè creuen que per als menors de 25 anys sí ho són?

Dimarts fèiem una nota amb la nostra valoració, negativa, de la “Estrategia de empleo joven y emprendimiento”, i un dels punts que ens desperta desconfiança és el repartiment del pressupost que la Comissió Europea atorgarà.

Per aquest motiu, des d’Acció Jove demanem al govern central que obri una taula de seguiment conjunta amb els agent socials on poder decidir quines han de ser les partides i la priorització de les mateixes. I, més enllà del finançament europeu, calen pressupostos per a polítiques d’ocupació per part del govern central.

Des d’Acció Jove – Joves de CCOO de Catalunya tenim poca confiança en aquest Govern, després de la reforma laboral i del maltracte permanent cap als serveis públics que duen a terme; entenem que són molts els indicis per desconfiar de qualsevol aplicació que puguin fer d’un projecte relacionat amb la joventut.

Remarquem també la necessitat de tenir sistemes d’informació i orientació laboral i formativa/educativa de caràcter integral i de qualitat. L’orientació és bàsica per a millorar les oportunitats de treball de les persones joves. Denunciem que els serveis públics d’ocupació proposin l’externalització dels serveis d’intermediació laboral, donat que es posa en risc la igualtat d’oportunitats de totes les persones que busquen feina, fet que pot perjudicar especialment als i les joves.

Des d’Acció Jove defensem una vegada més que la millor política de joventut que podrien aplicar és la retirada de la reforma laboral. La creació d’ocupació es donarà quan l’activitat econòmica es recuperi i amb les polítiques econòmiques i socials dels governs català i espanyol aquesta recuperació està molt lluny.

Oficina de Premsa de CCOO de Catalunya
Barcelona, 13 de març de 2013