CCOO rebutja l’avantprojecte de llei que impulsa el Ministeri de Justícia i que recull la imposició de les taxes judicials

CCOO considera un despropòsit les taxes que vol imposar el ministre de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón. Les taxes judicials van ser descartades l’any 1986 amb l’objectiu de garantir la tutela judicial a tots els ciutadans i ciutadanes, independentment de la seva situació econòmica i social.

L’any 2002 es van reintroduir per a les persones jurídiques i en aquests moments el Govern del PP les vol estendre a tota la ciutadania.

El motiu que s’argumenta és la situació de crisi per evitar situacions d’abús en els litigis, quan en realitat suposa un nou retrocés i una retallada social per a la ciutadania, ja que amb aquesta reforma s’intenta que la justícia sigui finançada pels mateixos usuaris.

CCOO denuncia que les persones que han de litigar veuran incrementades les despeses: en un 33% els costos i en un 167% si les apel·lacions són de l’àmbit civil o del contenciós administratiu. Aquesta situació s’agreujarà a Catalunya, ja que els ciutadans de la nostra comunitat es veuran afectats doblement, tant per les taxes de l’Estat com per les aprovades pel Govern d’Artur Mas.

CCOO afirma que aquesta reforma pot ser inconstitucional i proposa una reforma que propiciï l’eficàcia i la racionalització de l’Administració de justícia, una reforma que potenciï els mecanismes de solució extrajudicial dels conflictes, tal com van proposar els agents socials al Govern, i, finalment, una reforma fiscal on pagui més qui més té.

Oficina de Premsa de CCOO de Catalunya
Barcelona, 14 de maig de 2012