Acció Jove de CCOO mostra el seu desacord total amb la proposta del govern de suspendre la prohibició d’encadenar contractes temporals i amb l’allargament de l’edat màxima dels contractes de formació

Segons va anunciar ahir el president Zapatero i les informacions més detallades aparegudes avui en un mitjà de comunicació, el Govern de l’Estat pretén aprovar aquest divendres un reial decret de mesures laborals.

Aquest reial decret modificaria l’edat màxima pels contractes de formació que passaria de 25 a 30 anys, prorrogaria els 400€ que reben les persones en atur que han esgotat els subsidis o que no hi tenen dret, i suspendria de manera temporal l’article 15.5 de l’Estatut dels Treballadors que limita el temps durant el qual es poden encadenar contractes temporals. Des de l’aprovació del reial decret, no existiria límit perquè una persona tingui diversos contractes temporals, consecutius o no, fins i tot si aquests contractes són d’una mateixa empresa.

Seran els joves, per tant, els més perjudicats per aquesta mesura, ja que afectarà principalment a les persones que tinguin o hagin tingut recentment un contracte temporal.

Des d’Acció Jove – Joves de Comissions Obreres de Catalunya volem manifestar el nostre desacord total amb aquesta mesura i amb l’allargament de l’edat màxima dels contractes de formació.

Les taxes de temporalitat a Catalunya (i també òbviament a Espanya) són del tot inacceptables; de fet, tal com ja anunciàvem en un estudi presentat anteriorment, des de l’entrada en vigor de la reforma laboral no hi ha hagut un creixement sostingut del nombre de contractes i ha augmentat moltíssim la temporalitat de la contractació. Entre els joves, més del 90% de la nova contractació és temporal.

Tampoc la bonificació del contracte de formació i el foment del contracte de pràctiques han representat més inserció laboral dels joves.

Actualment, si a Catalunya tenim un 18% d’atur general, entre els menors de 25 anys és d’un 42%, i desafortunadament les mesures que contínuament presenta l’Executiu no van dirigides cap a una estabilitat contractual, sinó que precaritzen, encara més, el mercat de treball.

Des d’Acció Jove emplacem, doncs, a l’Executiu a aplicar mesures dirigides cap a la millora del benestar de les persones i no cap a acontentar els mercats i les patronals. I demanem que no s’aprovi aquest esborrany i es retiri immediatament la reforma laboral.

Llegiu l’informe sobre la situació dels joves en el mercat laboral a Catalunya després dels canvis legislatius establerts en la reforma laboral aprovada el 2010 pel Govern estatal.