infoSostenibilitat, núm. núm. 93, 30 de setembre de 2016
 
 
 
 
 
 
José M. Jurado, CCOO de Catalunya
SMSS 2016: reivindicant canvis al model mobilitat
El primer InfoSostenibilitat de la tardor té reminiscències dels números de fa un any, i de l’agost passat. La primera és força òbvia, ja que els nostres lectors més curiosos, o amb memòries més fidels, s’hauran adonat de que el títol és, pràcticament, el mateix (tant sols hi ha una variació digital). (+ informació)

 
 
 
 
 
Nota de premsa CCOO de Catalunya
  Laura Diéguez
CCOO organitza a Barcelona la marxa Ruta Activa
Dins dels actes de la Setmana Europea de la Mobilitat Sostenible i Segura, CCOO ha organitzat a Barcelona, per al proper dissabte, 1 d’octubre, una marxa denominada Ruta Activa, amb dues modalitats: pedalada i caminada. (+ informació)
Can Ruti, el tramvia i els joves són protagonistes en la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura
Què tenen en comú l’Hospital de Can Ruti, la xarxa de tramvies i les persones joves? La resposta a aquesta estranya pregunta és que els tres plantegen reptes i oportunitats per millorar la mobilitat, especialment la que té a veure amb anar i tornar de la feina. (+ informació)
     
Nota de premsa CCOO de Catalunya   TV Badalona
Petició de trasllat immediat de la Central de Gestió d'Emergències (CGE) de Barcelona
La Plataforma Sindical de la Central de Gestió d’Emergències (CGE) de Barcelona, en què s’inclou CCOO, ens hem reunit amb representants de l’Administració, per l’elecció de l’empresa que ha de fer els mesuraments dels camps electromagnètics a la sala CGE, segons mandat d’Inspecció de Treball, davant dels nombrosos casos de càncer que pateixen els seus treballadors. (+ informació)
Cronoescalada obrera i reivindicativa. Marxa per a la millora dels accessos a Can Ruti
El passat 21 de setembre, dins dels actes de la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura, CCOO de Catalunya va organitzar la "Cronoescalada obrera i reivindicativa" en defensa d'un accés més segur i sostenible en transport públic a la zona de Can Ruti. (+ informació)
     
Nota de premsa CCOO de Catalunya
 
Nota de premsa CCOO de Catalunya
CCOO organitza a Barcelona la marxa Ruta Activa
Dins dels actes de la Setmana Europea de la Mobilitat Sostenible i Segura, CCOO ha organitzat a Barcelona, per al proper dissabte, 1 d’octubre, una marxa denominada Ruta Activa, amb dues modalitats: pedalada i caminada. L’objectiu és reivindicar i promoure hàbits de mobilitat més sostenibles, segurs i saludables. (+ informació)
CCOO promou una resolució al Parlament en defensa del peix blau de la costa tarragonina
El Parlament de Catalunya va aprovar ahir, mercès al treball dut a terme per CCOO, una resolució en defensa del peix blau de la costa tarragonina, que va ser aprovada per unanimitat. (+ informació)
     

 
 
 
ecomovilidad.net
 
lavanguardia.com
Reconozcámoslo: La movilidad sostenible es impopular
A primera vista, podría parecer que un modelo de ciudad en el que el coche tuviera menos protagonismo, los peatones disfrutasen de aceras anchas y seguras, con más zonas, verdes, transporte público eficiente y movilidad en bici es algo a lo que poca gente se opondría. El problema es que todo el mundo imagina este tipo de ciudad… con ellos siendo uno de los pocos que no renuncian a ir en coche. (+ informació)
El Govern desbloquea 38 millones para el metro de la Zona Franca
La obligación que se impusieron a comienzos de este año la Generalitat y el Ayuntamiento de Barcelona de poner en servicio, solo parcialmente, el ramal de la L9 del metro (L10) que ha de dar cobertura en transporte público a la Zona Franca se mantiene a pesar de la preocupante falta de noticias de los últimos meses. (+ informació)
PTP AMB
XIII Cursa de Transports de Barcelona: A la superilla del Poblenou també es manté l’avantatge dels transports més sostenibles
La PTP organitza la XIIIa edició de la Cursa de Transports de Barcelona gràcies a la col·laboració de més de 50 voluntaris que des dels 10 districtes han arribat a la Superilla Pilot del Poblenou en diversos mitjans de transport. (+ informació)
L'AMB i l'Ajuntament de l'Hospitalet impulsen el projecte Bici-Feina perquè els treballadors del polígon Pedrosa arribin a la feina en bici
L'AMB cedirà gratuïtament 27 bicicletes a sis empreses del polígon per un període màxim de sis mesos. La prova pilot serveix de model per implantar una mobilitat més sostenible als polígons industrials, on molts dels treballadors s'hi desplacen en cotxe privat. (+ informació)

Alianza por el Clima
  elpuntavui.cat
Alianza por el Clima pide el inmediato comienzo del proceso de ratificación del Acuerdo de París en España
Tras la adopción el pasado mes de diciembre del Acuerdo de París por parte de la comunidad internacional, el Gobierno español en funciones no ha dado ningún paso a diferencia de otros países de nuestro entorno como Francia que ya han comenzado el proceso de ratificación. (+ informació)
 
El tramvia per la Diagonal, i ara què?
Al final s'ha imposat l'evidència i després dels acords entre la Generalitat i l'Ajuntament de Barcelona s'uniran els dos tramvies a través de la Diagonal. L'actitud cega i obstruccionista de l'anterior alcalde deixa pas al que és evident, i el nou pacte permetrà dur a terme una actuació que tindrà una gran repercussió en la mobilitat de Barcelona i la seva àrea metropolitana. (+ informació)
     
eixdiari.cat
 
elpais.com
La Generalitat es compromet a fer arribar els trens de Rodalies de Tarragona a Vilafranca
El conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, Josep Rull, ha assegurat que "abans de final d'any farem una proposta per millorar els serveis ferroviaris entre Vilafranca i Tarragona", . (+ informació)
Adif paraliza dos años el principal tramo del corredor mediterráneo
Adif mantiene paralizada desde hace dos años la construcción del principal tramo del corredor mediterráneo en Cataluña. No hay rastros de obras pese a que adjudicó en junio de 2013 el contrato con el que se tenía que colocar un tercer raíl para adaptar las actuales vías, de ancho ibérico, al estándar internacional. (+ informació)
     
ecologistasenaccion.org
 
elperiodico.com
El cost sanitari de la contaminació atmosfèrica en l’Estat espanyol equival al 3,5% del PIB
La contaminació atmosfèrica va suposar a l’Estat espanyol un cost sanitari de 50.382 milions de dòlars en 2013, equivalent al 3,5% del Producte Interior Brut en aquest any. (+ informació)
La lentitud del autobús es una cuestión de semáforos
Es de agradecer que se ponga el foco sobre las deficiencias del transporte público, pero después de leer la información 'El bus de Barcelona implora más carril reservado para ganar velocidad' me da la impresión de que o bien no conocen de cerca los problemas del bus o las conclusiones se basan demasiado en cifras que no terminan de reflejar el problema. (+ informació)
     
elespanol.com
 
iagua.es
Valencia: epicentro de la guerra del reciclaje
La Generalitat es la primera que ha anunciado la implantación del sistema de retorno de envases. El sector rechaza unánimamente la ‘vuelta al casco’. (+ informació)
ATLL, ¿segunda oportunidad?
ATLL tiene una segunda oportunidad en la que, además de la recuperación de la gestión pública, pueden corregirse los déficits históricos con los que nació el 1990, que dificultan el gobierno eficaz de ese servicio público. (+ informació)
     
PTP
 
informativos.net
Celebrem la posada en marxa dels nous serveis d’FGC Lleida – Balaguer – la Pobla de Segur
Es posa en marxa el nou servei ferroviari a la línia Lleida - Balaguer - la Pobla de Segur, una fita llargament reivindicada pel territori i per l'associació Promoció del Transport Públic (PTP). (+ informació)
Entrevista a Antonio Turiel: “El crack energético es inevitable si no se cambia el modelo económico. Y será, ya”
Porque la energía es la base de nuestro bienestar y los recursos se acaban. Los gobiernos y muchos economistas basan el Estado del Bienestar en el crecimiento económico sin límites, y la guerra soterrada por los combustibles fósiles de donde obtenemos la energía, está desestabilizando el planeta en todos los sentidos. (+ informació)
     
 
 
 
 
ccma.cat   lavanguardia.com
La congestió als accessos de Barcelona podria créixer un 50% els pròxims anys
Unes 200.000 persones que accedeixen diàriament a l'àrea metropolitana de Barcelona pateixen retencions de trànsit, segons un estudi del RACC, el Reial Automòbil Club de Catalunya. (+ informació)
 
Carmena rescata el deficitario sistema de alquiler de bicis
La gestión del servicio de préstamo de bicicletas de Madrid (Bicimad), hasta ahora en manos privadas, pasará a depender de la Empresa Municipal de Transportes (EMT) en virtud de un acuerdo por el que el Ayuntamiento pagará 10,5 millones de euros a la actual concesionaria, Bonopark. (+ informació)
AMB
publico.es
El transport públic metropolità segueix creixent i supera els 434 milions de viatgers entre gener i agost del 2016
El transport públic metropolità regista 4,64 milions de nous viatgers entre gener i agost del 2016, un 1,1% més que el mateix període del 2015. També creix el servei Nitbus, amb un increment del 7,8% al Baix Llobregat i un 13,4% a Barcelona i el Barcelonès Nord (+ informació)
Valencia y Zaragoza reclaman reabrir el tren transpirenaico de Canfranc
Los alcaldes Joan Ribó y Pedro Santisteve lideran una cumbre con más de una docena de ciudades francesas y españolas del eje para relanzar el proyecto, una alternativa de bajo impacto ambiental frente a las autopistas marítimas y a la congestión de los pasos de Irún y La Jonquera capaz de absorber 1,5 millones de toneladas de mercancías al año. (+ informació)

diarisanitat.cat
lavanguardia.com
El cost de la contaminació de l’aire a Espanya: 15.000 morts prematures i 45.000 milions d’euros
Un informe del Banc Mundial avisa sobre els costos de la contaminació atmosfèrica al món, on el 2013 van morir més de cinc milions de persones de forma prematura per l’exposició. (+ informació)
Barcelona probará un nuevo aparcamiento ‘inteligente’ y de pago de bicicletas para frenar los robos
El Ayuntamiento realizará una prueba piloto con 150 plazas con tres cierres, espacio para guardar el casco y funcionará con una tarjeta ‘contactless’. En lo que va se año ya se han presentado 734 denuncias por sustracción de ciclos en la capital catalana. (+ informació)
     
elperiodico.com
publico.es
Koos Kroon: "Ya toca sacar el coche privado de la ciudad"
Hoy se celebra en Londres la final de la 11ª edición del Campeonato Mundial de Brompton, la famosa bicicleta plegable que el ingeniero inglés Andrew Ritchie diseñó hace 40 años. (+ informació)
Los seres humanos desencadenaron el calentamiento global en 1830
Comenzó durante las primeras etapas de la revolución industrial y fue detectable por primera vez en los océanos Ártico y tropicales, según investigadores de la Universidad Nacional de Australia. (+ informació)
     
20minutos.es
ecogestos.com
Estar sentado dentro del coche en un atasco ya es oficialmente malo para la salud
Un estudio de la Universidad de Surrey ha demostrado que los niveles de contaminación dentro del vehículo parado son hasta un 40% más que cuando se circula. (+ informació)
¿Es necesario tener coche?
Es más cómodo viajar con nuestro automóvil particular que depender del transporte público. ¿Pero cada familia necesita un coche, o es un lujo prescindible? ¿Cómo podemos saber si comprar un coche es la opción ideal? (+ informació)
     
eldiario.es
AMB
Gorona del Viento y la transición energética: seamos realistas
Gorona del Viento es una buena iniciativa, aunque mucho más modesta de lo que la propaganda mediática quiere hacer creer, que llega con tres decenios de retraso. (+ informació)
Comencen les obres del carril bici que unirà Barcelona i Esplugues de Llobregat
El carril bici, que connectarà el Baix Llobregat amb Barcelona, seguirà l'eix que marca l'avinguda Diagonal i serà una realitat el maig del 2017. (+ informació)
     
naciodigital.cat
fundacioagbar.org
Flors i papallones ja no surten alhora per causa del canvi climàtic
Un estudi en què ha participat el CREAF ha trobat que les altes temperatures i la baixa pluviositat provoquen una descoordinació entre l'època de floració i l'època de vol de les papallones. (+ informació)
La Fundació Agbar bonificarà el pagament de l’aigua dels habitatges socials que gestiona l’Associació Benestar i Desenvolupament
Acord de col·laboració que permetrà bonificar el servei d’aigua a les famílies en situació de vulnerabilitat econòmica i risc d’exclusió social que resideixen als habitatges socials que gestiona aquesta entitat del Tercer Sector Social. (+ informació)
     
     
 
 
 
 
Publicacions
 
Agenda
     

AMTUNEWS, les notícies sobre Mobilitat, núm. 14, setembre de 2016
(+ informació)

  En el marc de la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura la FSC de CCOO de Catalunya organitza la Ruta Activa, el proper l'1 d'octubre
(+ informació)
   
Butlletí CREAL, núm. 35, agost de 2016 (+ informació)
   
     
Dossier tècnic de seguretat viària. Els camins escolars, Servei Català de Trànsit (+ informació)    
     
CAMBIUM, la revista digital sobre medio ambiente de CCOO de Castilla y León, núm. 42 (+ informació)    
     
     
 
 
 
 
 
Consell de redacció: Miquel de Toro, José M. Jurado, Jordi Salvador, Salvador Clarós, Vicenç Tarrats, Laura Diéguez, Albert Vilallonga
Editor: Miquel de Toro
Direcció: José M. Jurado
El Consell de redacció no es fa necessàriament responsable de les opinions dels col·laboradors de l’infoSostenibilitat
   
Secretaria de política territorial i Barcelonès
CCOO de Catalunya

Via Laietana, núm. 16, 5a planta
tel. 934812906

http://www.ccoo.cat/sostenibilitat
correu electrònic
pàgina web del Centre de Referència de Mobilitat d'ISTAS
   
T'informem que el teu correu electrònic forma part d'un fitxer, titularitat de la Comissió Obrera Nacional de Catalunya, que té per finalitat mantenir-te informat de l'activitat del Departament de Mobilitat de CCOO de Catalunya.

D'acord amb el que expressa la Llei orgànica de protecció de dades, amb referència a aquest fitxer, tant si vols exercir els teus drets d'accés, rectificació, cancel·lació o oposició, com si vols resoldre qualsevol tipus de dubte sobre el tema, ens pots enviar un correu electrònic o trucar-nos al telèfon 934812906.