infoSostenibilitat, núm. 50, 1 d'octubre de 2012
 

:: Què està passant al cicle de l’aigua ::

José M. Jurado
Aquest InfoSostenibilitat ve marcat per una notable presència de qüestions relacionades amb la gestió de l’aigua a Catalunya, tot i que també hi trobareu, lògicament, altres temes. (+ informació)

:: ILP europea sobre el dret a la gestió pública de l'aigua ::

"El derecho al agua y el saneamiento como derecho humano - el agua no es un bien comercial, sino un bien público". Se invita a la Comisión Europea a presentar una propuesta legislativa para la implementación del derecho humano al agua y el saneamiento reconocido por la ONU y a promover el suministro de agua y el saneamiento como servicios públicos esenciales para todos. (+ informació)

:: AGBAR. El perill del monopoli de l’aigua a Catalunya ::

Redacció.
El mon de l’aigua a casa nostre està més remogut que mai. La doctrina privatitzadora dels serveis entorn al cicle de l’aigua, abastament, depuració i recuperació s’imposa arreu del país, tant al territori metropolità de la mà de l’Àrea Metropolitana com a la totalitat del país amb especial incidència a la Regió Metropolitana de Barcelona, de la ma de la Generalitat i l’Agència Catalana de l’Aigua. (+ informació)

:: Potencialitats de la nova Xarxa ortogonal d’autobusos a Barcelona ::

Miquel de Toro.
El passat 27 de setembre, en el marc dels actes de la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura 2012, CCOO de Catalunya, juntament amb CCOO del Barcelonès, van organitzar una jornada-debat sobre les “Potencialitats de la nova Xarxa ortogonal d’autobusos a Barcelona”, a la seu de CCOO de Catalunya. (+ informació)

:: CCOO de Catalunya valora positivament els avanços en l'accés en transport sostenible a l'aeroport del Prat, però alerta del risc de canvi de tendència ::

Nota de premsa de CCOO de Catalunya.
Les darreres dades proporcionades a la Taula de la Mobilitat de l’Aeroport del Prat indiquen una evident millora en els sistemes de transport públic a aquesta estratègica infraestructura i al seu entorn, el que ha repercutit en l’augment del nombre d’usuaris. (+ informació)

:: Ter-LLobregat, miopia i desamor ::

Joan Gaya.
La història és ben explicita i és al rerefons de la creació d’Aigües Ter-Llobregat (ATLL), el 1990. L’abastament a Barcelona, i els municipis metropolitans, basat fonamentalment en la portada d’aigua del Ter i el reforç dels recursos del Llobregat, s’havia resolt fins aleshores amb inversions gestionades pels ens locals beneficiaris. (+ informació)

:: Por qué el agua es un servicio público: destapando los mitos de la privatización ::

PSIRU.
El fantasma de la privatización del agua ha vuelto a Europa. En las décadas de los ochenta, noventa y 2000, la privatización del agua se promovió desde las multinacionales, los partidos de derecha y las instituciones internacionales, incluida la Comisión Europea. La privatización del agua se frenaría e incluso se desandaría el camino en casi todos los países europeos y en otras partes del mundo, por la resistencia ejercida por todo tipo de campañas ciudadanas. Pero la amenaza ha vuelto. (+ informació)

:: No és l’hora dels casinos sinó de la indústria ::

Salvador Clarós.
S’ha argumentat, en defensa del projecte Eurovegas i de la seva versió light Barcelona World, que crearan riquesa i llocs de treball. Que no hem de ser primmirats perquè tota inversió és benvinguda en temps de crisi. Ho hem sentit per boca d’alts dirigents a Madrid i també a Catalunya, fet que és inquietant perquè manifesta un gran desconeixement o bé una voluntat de confondre amb raons populistes. (+ informació)

:: Propostes de millora de seguretat en els desplaçaments de vianants i ciclistes en el Baix Llobregat ::

Redacció.
En el darrer número del nostre infoSostenibilitat núm. 49 es denunciava, gràcies a Bici Baix Llobregat, S.O.S. Delta del Llobregat i Sant Boi Camina, les dificultats existents per als desplaçaments de ciclistes en els guals del passeig del riu Llobregat, a l’alçada de Sant Vicenç dels Horts, per on passa la riera de Torrelles, per la col·locació d’unes travesses de via que convertien aquest tram del passeig en un gual molt perillós, i que ja havia provocat alguns accidents. (+ informació)

:: CCOO, UGT i el BACC aconsellen l'ús de la bicicleta per anar a la feina ::

Terrassadigital.
Amb motiu de la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura, els sindicats demanen a les administracions i als empresaris garantir un accés segur i saludable als centres de treball amb transport sostenible. (+ informació)

:: La UE se niega a dar a Barcelona una moratoria para la contaminación ::

El País.
La Comisión Europea ha rechazado la moratoria solicitada por España para que Barcelona, la zona del Vallès-Baix Llobregat y Palma de Mallorca puedan sortear durante cinco años más la obligación de cumplir los límites máximos de contaminación por dióxido de nitrógeno (NO2). (+ informació)

:: AeV presenta recurs de reposició per frenar la privatització d’ATL ::

Nota de premsa d'Aigua és Vida.
Ecologistes en Acció, Enginyeria sense Fronteres, la Federació de Veïns i Veïnes de Barcelona, el Grup de Defensa del Ter, Prou Sal, Martorell Viu i la Xarxa per una Nova Cultura de l’Aigua, en el marc de la Plataforma Aigua és Vida, han presentat al·legacions al plec de licitació de clàusules administratives i tècniques i les fitxes resum i projectes a executar per l’adjudicatari en el procés de privatització d’ATLL, a l’entendre que l’aigua és un bé públic vital i essencial per a la vida amb el qual mai es pot fer negoci. (+ informació)
 

:: La Plataforma Aigua és Vida denuncia l’espoli social dut a terme arbitràriament per l’Àrea Metropolitana de Barcelona en favor de la Societat General d’Aigües de Barcelona (SGAB – AGBAR) ::

Nota de premsa d'Aigua és Vida.
El passat 24 de juliol de 2012, la sessió del Consell Metropolità de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB)va aprovar inicialment l’establiment i prestació del servei del cicle integral de l’aigua. En ple del 8 d’agost i amb un obscurantisme perniciós, s’ha publicat al DOGC l’anunci d’informació pública de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, sobre l’establiment del servei públic del cicle integral de l’aigua mitjançant societat amb capital mixt entre l’empresa pública EMSSA amb un 15% i SGAB (AGBAR) amb un 80%. (+ informació)
 

:: L'Agrupació d'Agents Forestals de Catalunya de CCOO denuncia la situació professional i laboral dels Agents Rurals davant de l'onada d'incendis ::

Comunicat elaborat per l'Agrupació d'Agents Forestals de Catalunya de CCOO.
Insostenible. És l'adjectiu que més bé reflecteix la situació de les i els Agents Rurals de Catalunya. Des de l'any 2011 se'ns redueix la plantilla, acomiadant professionals i no cobrint les baixes per jubilació i mort, malbaratant recursos humans qualificats i vitals per a prevenir incendis forestals. (+ informació)

:: FGC llança una aplicació per alertar de l’incivisme amb el telèfon mòbil ::

Nota de premsa de FGC.
La nova aplicació posa a l’abast dels clients una eina que permetrà alertar sobre els comportaments incívics que es duguin terme a trens i estacions d’FGC. L’aplicació descriu els 12 comportament incívics més comuns. Les alertes es rebran immediatament al Centre de Comandament Integrat, estaran geoposicionades i es gestionaran seguint uns protocols establerts.(+ informació)

:: Signat un protocol de col·laboració entre els sindicats italians i el Ministeri de Medi Ambient ::

Redacció.
s'acaba de signar un protocol de col·laboració entre els sindicats italians i el Ministeri de Medi Ambient que inclou un compromís per a definir un segon pla d'ocupació juvenil amb l'objectiu d'assolir, per a l'any 2013, al menys 60.000 nous llocs de treball per a joves en la protecció del medi ambient, recolzar polítiques industrials en el camp de la investigació i l'aplicació de les noves tecnologies per millorar l'eficiència energètica, reduir les emissions i augmentar les energies renovables i xarxes de distribució, etc. (+ informació)

:: La IX Cursa de transports de Barcelona: la mobilitat sostenible segueix al capdavant ::

Nota de premsa de la PTP.
Barcelona ha celebrat la IX edició de la Cursa de Transports.
Dimarts 18 de setembre, de 18:00h a 20:00h, l'Associació per a la Promoció del Transport Públic, amb el suport de l'Ajuntament de Barcelona, la Generalitat de Catalunya i una cinquantena de voluntaris, va celebrar la 9a Cursa de Transports de Barcelona. Aquesta clàssica activitat de la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura ha incorporat enguany un nou objectiu a la tradicional comparativa de temps de viatge, consum energètic, emissions i costos dels diferents mitjans de transport urbà. (+ informació)

:: Més de 50 voluntaris fan possible una espectacular demostració de la capacitat del transport públic a Sabadell ::

Nota de premsa de la PTP.
El passat diumenge 9 de setembre es va realitzar amb èxit la 1a demostració de capacitat de la mobilitat sostenible que es duu a terme a al ciutat de Sabadell (Vallès Occidental). L'acte va consistir en comparar l'espai consumit per la mobilitat de 60 persones segons si es desplacen en cotxe, en autobús o a peu.
(+ informació)

Núm. 57 de la Revista Por experiencia, Revista de Salud Laboral para delegadas y delegados de prevención de CCOO (+ informació)
Máster en energía eólica terrestre y marina, organitzat per la Fundació Universitat Rovira i Virgili, del 16 d'octubre de 2012 al 30 d'octubre de 2013 (+ informació)
pdM Butlletí, butlletí d'actualitat sobre el Pla Director de Mobilitat de la Regió Metropolitana de Barcelona, núm. 5, setembre de 2012 (+ informació)
 
 

Consell de redacció: M. de Toro, J. M. Jurado, J. Salvador, S. Clarós
Editor: M. de Toro
Direcció: J. M. Jurado
El Consell de redacció no es fa necessàriament responsable de les opinions dels col·laboradors de l’infoSostenibilitat


Secretaria d'acció sindical i política sectorial
CCOO de Catalunya

Via Laietana, núm. 16, 5a planta
tel. 934812906

http://www.ccoo.cat/sostenibilitat
correu electrònic
per veure els números anteriors clica aquí


T'informem que el teu correu electrònic forma part d'un fitxer, titularitat de la Comissió Obrera Nacional de Catalunya, que té per finalitat mantenir-te informat de l'activitat del Departament de Mobilitat de CCOO de Catalunya.

D'acord amb el que expressa la Llei orgànica de protecció de dades, amb referència a aquest fitxer, tant si vols exercir els teus drets d'accés, rectificació, cancel·lació o oposició, com si vols resoldre qualsevol tipus de dubte sobre el tema, ens pots enviar un correu electrònic o trucar-nos al telèfon 934812906.