A Lleida, les vacances de primavera donen un lleuger respir a l’atur

Valoració de les dades de l’atur del mes de març

L’atur a les terres de Lleida continua superant la xifra de 27.000 persones desocupades, un any de pandèmia que ha comportat un 30 % d’augment de l’atur en general i un 43 % en el cas de les persones joves. Lleida deixa aquest mes de març 27.453 persones a l’atur, 152 persones menys que el mes passat el que representa un descens del 0,55 %. Respecte al mes de març del 2020 hi ha un increment de 5.637 persones a l’atur, un 25,84 %.

El joves que cerquen feina a les terres de Lleida són 2.373, aquest fet constata la situació de precarietat, falta d’oportunitats i sobrequalificació que pateixen els joves del nostre territori.

A Catalunya el mes de març de 2021 deixa una xifra de 505.900 persones registrades com a aturades a les oficines del Servei d’Ocupació de Catalunya, el que significa un increment interanual del 21,3 %. A Espanya són 3.949.640 les persones que romanen desocupades, amb un augment de l’11,3 %. Respecte del febrer, l’atur juvenil ha disminuït en un 3,9 % i 1.621 joves menys sense feina.

Atur, per sectors d’activitat

A les terres de Lleida tots els sectors disminueixen el nombre de persones que es queden a l’atur menys el sector agrari. El sector de l’agricultura augmenta en 248 les persones que s’han quedat sense feina i són 3.585 persones les que cerquen feina en aquest sector. La indústria disminueix en 29 persones, el sector serveis ho fa amb 401 i són 17.740 persones a la borsa de treball del SOC, i la construcció ho fa en 32.

Atur, per sexes
A Lleida les dones representen el 54,1 % del total de persones desocupades amb un total de 14.860. Els homes augmenten l’atur, en canvi el nombre de dones disminueix: els homes augmenten respecte del mes anterior en 102 i les dones disminueixen en 254.

Contractació
En total s’han realitzat 9.970 contractes nous dels quals 1.854 són indefinits i 8.116 són contractes temporals.

Aquest primer trimestre del 2021 posa de manifest que moltes persones es troben sense feina, amb una incertesa clara de futur, resultat directe de la pandèmia que estem vivint. Els ERTO han contribuït clarament a mitigar aquest daltabaix en termes d’ocupació.

Davant aquest escenari, CCOO de Lleida reclama:

1. Més amplitud de mires per impulsar un govern que en el moment que estem vivint de contracció econòmica i creixent precarietat hauria de ser fruit d’un ampli consens i tenir prou determinació i estabilitat per fer front als grans reptes que Catalunya afronta.

2. Més recursos i un desplegament dinàmic de la renda garantida de ciutadania i de l’ingrés mínim vital, per pal·liar la davallada de l’oferta laboral, l’elevada taxa de desprotecció i la situació de moltes llars.

3. Recursos extraordinaris per estendre i reforçar la xarxa de protecció social, per invertir en el teixit productiu i per reforçar els serveis públics en aspectes tan centrals com l’educació, la sanitat, la dependència o les polítiques d’habitatge i familiars.

4. Més recursos i més celeritat per assignar el primer paquet d’ajudes destinat al foment de la contractació, adreçat especialment a persones joves i a col·lectius vulnerables, i altres iniciatives com les de formació i orientació de persones en situació d’ERTO.

5. Repartir les càrregues per recuperar l’economia mitjançant un impuls a la demanda, ja que a Catalunya hi ha marge fiscal per fer front a la crisi i evitar que la recuperació comporti un deute que en el futur pot ser difícil d’assumir.