Xifra record d'atur el mes d'abril a les terres de Lleida


Foto CCOO de Lleida alerta que la crisi sanitària, l’estat d’alarma i la paràlisi econòmica deixen al límit de la subsistència gran part de la població treballadora. Els resultats de l’atur registrat al mes d’abril evidencien la greu situació provocada per l’emergència sanitària de la COVID-19 i el seu impacte en l’ocupació. Malgrat els ERTO que han esmorteït aquest impacte, l’atur registrat i la pèrdua d’afiliació a la Seguretat Social reclamen mesures urgents.

A Lleida les prestacions, en comparació amb el mes de febrer, han estat solament 832, és a dir, un increment del 5,7 %. Això posa de manifest una escassa cobertura i una manca d’agilitat en el reconeixement de les prestacions de les persones aturades, ja que s’ha dedicat gairebé exclusivament tot l’esforç a la tramitació dels ERTO.

El mes d’abril del 2020, a les comarques de Lleida s’ha registrat un augment de l’atur de 1.663 persones respecte del mes anterior, és a dir un increment del 7,62 %. Així doncs, hi ha un total de 23.479 persones a l’atur a les nostres contrades. Respecte de l’abril del 2019 hi ha 2.989 persones més a l’atur, cosa que representa el 14, 45 %.

A Catalunya la xifra de persones a l’atur és de 467.810 persones. El mes d’abril ha deixat 50.763 persones a l’atur amb un increment del 21,7 % respecte del mes anterior. A Espanya són 3.831.203 les persones que romanen desocupades, amb un augment del 8 %, és a dir, s’han quedat sense feina 282.891 persones.

Aquestes xifres no inclouen les persones afectades per expedients de regulació temporal de l’ocupació (ERTO) i que el dia 30 d’abril eren 27.522. D’aquest expedients la gran majoria són per força major, 25.455, i la resta per altres causes. El mes de març moltes persones van tenir dificultats a l’hora de registrar-se al SEPE, escenari que s’ha visualitzat aquest mes amb l’increment significatiu de persones a l’atur.

Per sectors d’activitat
A les terres de Lleida augmenta l’atur a tots els sectors d’activitat. El sector serveis, amb 15.543 persones a l’atur, és el que lidera aquest increment, el segueix el sector de l’agricultura amb 2.448 persones, el de la indústria amb 2.226 persones a l’atur i el sector de la construcció, amb 1.977.
Davant aquest escenari, CCOO de Lleida demana:
  Augmentar els recursos per als serveis d’ocupació públics. Les polítiques actives necessitaran un marc extraordinari per a la recuperació del mercat de treball.
Actualitzar i adaptar al context actual del Pla de desenvolupament de polítiques d’ocupació de Catalunya. Les modificacions s’han de definir en diàleg permanent amb les organitzacions sindicals.
Incrementar i esgotar les vies de negociació a les empreses i sectors per preservar l’ocupació mitjançant mesures de flexibilitat interna i teletreball, especialment en el període de desescalada del confinament.
 — Complementar amb polítiques actives amb la priorització que comporta la gestió de les polítiques passives de protecció. Aquestes han d’incorporar també la formació de persones desocupades i l’adquisició de competències digitals.
Vetllar per un cas especialment sensible que és el dels treballadors i treballadores autònomes.
Implementar mesures de protecció per a les persones treballadores que estan complint serveis essencials.
Ampliar la dotació i els recursos extraordinaris per la tramitació de les demandes de la renda garantida de ciutadania, que han de garantir cobertura per a totes les persones sense cap ingrés por motiu de la crisi de la COVID-19.
Implementar, en el cas de les empreses que mantenen la seva activitat de manera presencial o per teletreball, les mesures necessàries que permetin la conciliació.

06/05/2020

La teva privacitat és important

Utilitzem galetes (cookies) pròpies i de tercers per analitzar el web, permetre el funcionament d’un xat, donar suport i resoldre dubtes dels usuaris, personalitzar les opcions de navegació per a la nostra web i oferir la possibilitat de compartir i d’interactuar amb les xarxes socials. Mitjançant l’acceptació d’aquesta informació, se n’accepta expressament l’ús. En tot cas, es pot obtenir més informació sobre la nostra política de galetes o saber com deshabilitar-les o desactivar-les amb la informació que es mostra aquí.