CCOO de Lleida alerta d'un augment significatiu de l'atur i una caiguda intensa de la contractació en ple mes d'agost


Foto A les terres de Lleida, aquest mes d’agost s’ha registrat un augment de 505 persones a l’atur, és a dir un 2,8 % més respecte del mes anterior. Així doncs, hi ha un total de 17.765 persones a l’atur a les nostres comarques. En comparació al mes d’agost de l’any passat, hi ha 702 persones menys a l’atur.

A Catalunya la xifra de persones a l’atur és de 371.418 persones, el que significa una reducció interanual del 2,4 % (9.300 aturats i aturades registrats menys que ara fa un any). Respecte del mes anterior, l’atur registrat a Catalunya presenta un augment de 12.588 persones aturades (3,5 %). A Espanya són 3.065.804 les persones que romanen desocupades, amb una reducció del 3,7 %.

A les terres de Lleida i ha un total de 1.268 persones menors de 25 anys que cerquen feina. A Catalunya la població menor de 25 anys registra un augment de 367 joves sense feina (1,6 %) respecte de l’any anterior i fa que a Catalunya hi hagi un total de 23.922 joves que cerquen feina sense èxit. Això no obstant, el caràcter estacional que defineix l’ocupació juvenil fa que respecte del mes juliol, l’augment de joves desocupats sigui del 2,6 % i més de 600 joves sense feina.

Pel que fa als resultats provincials, encapçalen la reducció de l’atur respecte de l’any passat les demarcacions de Lleida i Tarragona amb una disminució del 3,8 % i del 2,9 %, respectivament, seguides de Girona amb un 2,8 % i Barcelona amb un 2,3 %.

Respecte del mes anterior, el comportament per províncies ha estat diferent. Concretament, Girona ha incrementat l’atur amb més intensitat que la resta, amb un 4,6 % d’augment. Barcelona ho ha fet en un 3,5 % i Tarragona en un 3,1 %. Finalment Lleida ha augmentat les xifres de l’atur en un 2,8 %.

Per sectors d'activitat
A les terres de Lleida el sector on es redueix l’atur és el de l’agricultura, que ho fa amb 36 persones. El sector serveis, la indústria i la construcció augmenten el nombre de persones que estan a l’atur. Al sector serveis hi ha 565 persones que s’han quedat sense feina.

A Catalunya i respecte del mes anterior, la construcció incrementa l’atur en un 5,1 % i al voltant de 1.500 persones, els serveis ho fan en un 4,4 % i 11.302 persones aturades més, la indústria augmenta l’atur en un 3,6 % i 1.459 persones, i, per contra, l’agricultura redueix l’atur en un 4 % i 289 persones aturades menys que el mes anterior.

L’agost és un mes tradicionalment dolent per a l’ocupació. Puja l’atur i cau l’afiliació a la Seguretat Social mentre que el 92 % dels contractes són temporals.

Per sexes
Les dones representen el 58,20 % de les persones aturades, és a dir, 9.602 persones del total de les 17.765 són dones aturades a les terres de Lleida.

La recuperació del mercat de treball es dona amb evidents desigualtats d’accés a la feina entre homes i dones ja que són elles les qui continuen reduint l’atur a un ritme més lent.

Contractació
El total dels nous contractes registrats a les terres de Lleida el mes d’agost és de 17.880, dels quals el 92 % són de caràcter temporal. Solament s’han fet 1.258 contractes indefinits. Per tant, continua l’abús de la contractació temporal, que evidencia un mercat de treball inestable i amb una alta rotació laboral.

Davant aquest escenari, CCOO de Lleida:
 – Considera que cal més recursos per fer polítiques actives d’ocupació.
 – Defensa més inversió pública per potenciar sectors productius que generin estabilitat i ocupacions d’alt valor afegit.
– Es reafirma en l’exigència al Govern de la necessitat de derogar la reforma laboral.
– Denuncia un augment injustificat de la temporalitat.
– Defensa un nou model productiu basat en ocupació de qualitat, estable i amb garanties.
– Considera clau que s’incorporin, als convenis col·lectius, la millora de salaris tant de l’Acord interprofessional de Catalunya (AIC) com de l’Acord per a l’ocupació i la negociació col·lectiva.

03/09/2019

La teva privacitat és important

Utilitzem galetes (cookies) pròpies i de tercers per analitzar el web, permetre el funcionament d’un xat, donar suport i resoldre dubtes dels usuaris, personalitzar les opcions de navegació per a la nostra web i oferir la possibilitat de compartir i d’interactuar amb les xarxes socials. Mitjançant l’acceptació d’aquesta informació, se n’accepta expressament l’ús. En tot cas, es pot obtenir més informació sobre la nostra política de galetes o saber com deshabilitar-les o desactivar-les amb la informació que es mostra aquí.