CCOO critica la requalificació urbanística de Gallina Blanca aprovada ahir al ple municipal de Sant Joan Despí

Els importants beneficis per a Airina i Agroalimen han de ser rigorosament analitzats

Ahir es va aprovar de manera majoritària al Ple municipal de Sant Joan Despí una primera fase favorable a requalificar la parcel·la urbanística dels terrenys que ocupava la històrica factoria de Gallina Blanca. Des de CCOO tal com avançàvem en el marc del conflicte que va significar el tancament de la fàbrica i la consegüent pèrdua de llocs de treball, vincular el tancament productiu d’una empresa que era viable amb beneficis sostinguts els últims anys, a un futur projecte de requalificació urbanística va ser un greu error estratègic, a voltes poc transparent i confirma allò que ja advertíem al seu moment, viciant el desenvolupament posterior d’aquesta operació.

Ahir es va donar el tret de sortida a una operació que profunditza una política generalitzada a Sant Joan Despí, al Baix Llobregat i a l’àrea metropolitana de Barcelona de pèrdua constant de sòl industrial i de manca d’incentius i recursos públics per ordenar, modernitzar, atraure nou teixit productiu i promoure una governança participada dels actuals polígons d’activitat econòmica.

La pèrdua de sòl industrial a Sant Joan Despí no és un cas aïllat, sinó un greu problema que afecta a moltes ciutats de l’àrea metropolitana de Barcelona. Mentre tothom comparteix la necessitat d’articular polítiques potents de base industrial, aquesta problemàtica no forma part d’una taula de negociació de caràcter local, comarcal o metropolità, on participin les administracions i els agents socials i econòmics.

Mostrem la nostra predisposició a implicar-nos a concertar polítiques actives per facilitar la competitivitat de les empreses, atraure sectors innovadors que encarin les noves exigències i reptes d’un món del treball en canvi i orientar el municipi i la comarca del Baix Llobregat a un model de desenvolupament sostenible i inclusiu que afavoreixi la igualtat d’oportunitats.

El canvi d’usos aprovats ahir possibilita importants beneficis i plusvàlues molt importants per a Airina i Agroalimen, que ha de ser rigorosament analitzada i fiscalitzada pels diferents poders públics amb competència en la matèria.

CCOO considerem que aquesta operació no preveu un compromís real amb el desenvolupament del municipi i de la comarca del Baix Llobregat. S’ha de posar al centre l’interès general de la ciutat, amb transparència i informació i generar un debat social amb participació sobre quin model de ciutat volem per al futur de Sant Joan Despí i del Baix Llobregat. Fins al moment, després d’haver proposat no hem trobat voluntat per abordar-ho ni voluntat de negociació. La nostra proposta és fer compatibles usos de l’espai públic a les nostres ciutats per viure i conviure amb una idea de ciutats i pobles afavoridors d’una economia productiva sostenible que aposti activament per la reindustrialització, digitalització, transició energètica, infraestructures i mobilitat, generadores de nous espais d’activitat econòmica, d’un nou model turístic sostenible i de treball digne amb drets.

CCOO exigeix a l’Ajuntament de Sant Joan Despí, i per extensió al Consell Comarcal del Baix Llobregat, que desenvolupin i concertin les polítiques acordades als pactes i acords socials per protegir i defensar sòl i dinamitzar polítiques industrials sòlides. També demanem a la Generalitat de Catalunya que desenvolupi amb recursos el Pacte nacional per a la indústria i el desenvolupament dels acords de reconstrucció econòmica i social.

CCOO adverteix també que aquest projecte ha de garantir la preservació, el manteniment i la recuperació del patrimoni arquitectònic industrial de Sant Joan Despí, presents a la factoria de Gallina Blanca. Són elements centrals de la nostra identitat que ens vincula amb la història, tradició i evolució del treball i la construcció social de Sant Joan Despí i del Baix Llobregat.

Oficina de Premsa de CCOO de Catalunya
Barcelona, 30 d’octubre de 2020