Des de la Federació de Sanitat de CCOO de comarques gironines s’ha denunciat la situació alarmant i insostenible de la sanitat concertada al territori

Des del sector de la sanitat concertada de CCOO venim denunciant fa anys la situació alarmant i insostenible del sector, que s’ha evidenciat i agreujat durant la pandèmia de la COVID.

Es pot considerar que ve causada principalment per la inversió insuficient de recursos econòmics i de personal, la gestió d’aquests recursos i el tracte al personal, que moltes vegades es troba amb situacions d’abús de poder.

Des de CCOO Sanitat Girona volem fer pública aquesta situació, denunciant les mancances que anem patint, per la manca de personal sanitari als centres de salut a les Comarques de Girona, concertats amb el Servei Català de la Salut (CatSalut).

Una situació que es va manifestant any rere any, sense solucions efectives, d’un sistema que podem considerar fallit, tant pels professionals de la salut com pels usuaris. Cal repensar i evitar aquesta situació que esdevé insostenible, i derivar aquest model sanitari cap a la Sanitat Pública, per donar als usuaris la qualitat que ens mereixem i a les persones treballadores treballar sense la pressió assistencial que s’està suportant.

No oblidem que la SANITAT és un dret fonamental i, per tant, ha de ser pública, universal i de qualitat. Amb la salut no hi ha cabuda pel benefici econòmic.

Considerem que les mancances que patim el personal assistencial i no assistencial dels centres sanitaris, són degudes a una deficient i/o incorrecta gestió dels directius que administren l’economia de la Sanitat Catalana!!

Discrepem en les prioritats dels directius en la distribució de la despesa, deixant en segon pla la manca de personal, la saturació dels serveis… en detriment de la qualitat assistencial.

Demanem que l’objectiu principal, se centri, en obtenir una bona qualitat assistencial amb les ràtios de professionals europees per aconseguir-la. Actualment estem molt per sota.

Pel que a la infermeria el Ministeri de sanitat reconeix està a la cua en nombre d’infermeres, i torna a situar al país a la cua d’Europa, molt per sota de la mitja comunitària de 8,2 infermeres per cada 1000 habitants.

Segons un estudi del Ministeri de Sanitat, comptem amb 5,2 infermeres per cada 1000 habitants molt lluny de les 15,4 infermeres que té Dinamarca, encapçalant la llista.

Tot i l’increment anual en les estructures de personal, sempre es queda molt per sota de les necessitats reals, i aquesta mancança de professionals posa en perill la seguretat del pacient.

Estem patint la fuga constant de professionals, tant cap a la Sanitat Pública, com a altres països o simplement deixant la professió per treballar en altres feines fora de la Sanitat, les principals causes estan relacionades en les condicions laborals, com les càrregues de treball no reconegudes, doblatge de torns, la NO cobertura de les IT (baixes), salaris baixos, precarietat contractual.

La manca de transparència en la gestió produeix favoritismes i desigualtats en la contractació i obtenció de places.

Exigim que els salaris dels alts càrrecs siguin públics, igual que la resta de salaris regulats en les taules salarials de la negociació col·lectiva.

Recordem que som empreses de gestió privada i capital dels fons públics, i per tant ens preguntem com i qui regula aquests salaris?

La negociació col·lectiva del III conveni col·lectiu de la sanitat concertada (SISCAT), NO avança, i això perjudica la fidelització del personal en aquest sector concertat de la sanitat catalana. Una negociació que es va iniciar el 27 gener 2021, i que per ara la data més rellevant és que en el 9 març 2022 es va signar un acord parcial amb un increment salarial 0,9% pel 2021 i un 2% pel 2022. Totalment insuficient ni tan sols per mantenir el poder adquisitiu actual.

Els centres concertats de Girona i Comarques són; Hospital de Figueres, Hospital d’Olot, Hospital de Palamós, Hospital Blanes, Hospital Cerdanya, Hospital Puigcerdà, Hospital Campdevànol, Hospital Mpal. St. Joan Abadesas, IAS-Hospital Sta. Caterina, IAS-Xarxa Salut Mental, Hospital Municipal Camprodon, Clínica Girona, Clínica Salus Infirmorum, Sociosanitari MUTUAM Girona, Sociosanitari Lloret de Mar, Sociosanitari Palamós Gent Gran, Sociosanitari Puigcerdà, Sociosanitari Bernat Jaume (Figueres), Institut Català D’oncologia, Centre Transfusió Banc de Teixits, Primària SSIBE, Consorci Sanitari de La Selva (Tossa de Mar), ABS de l’Escala.

Tots ells afectats per les mancances de la sanitat concertada.

La manca de personal sanitari, més elevada en professionals d’infermeria i medicina comporta:

– L’increment de les jornades laborals fora de l’horari establert per conveni col·lectiu d’aplicació, acaba resultant una sobreexplotació de les persones treballadores.

– La No cobertura de les IT (Baixes mèdiques) produeix un Increment de la càrrega de treball, amb el risc de derivar en una fatiga crònica i amb el risc d’emmalaltir més fàcilment. Recordem que la Subdirecció General de Seguretat i Salut Laboral. Direcció General de Relacions Laborals i Qualitat en el Treball. Departament d’Empresa i Ocupació. ens diu que “a la feina cap risc”, per tant, el treball no ha de suposar un risc per a la salut dels professionals, ni per cap persona treballadora, cosa que en el nostre cas s’incompleix.

– Tancaments de llits a les unitats d’hospitalització

Aquesta situació durant l’estiu s’ha convertit en una constant, sobretot en les zones turístiques de la costa, on la població es veu incrementada per l’afluència de visitants. Alguns efectes negatius són:

  • Acumulació en els serveis d’urgències, amb unes mitjanes d’entre 10 i 15 persones pendents d’un llit per ingressar. Per minimitzar la situació, es forcen altes precipitades, provocant la tornada a urgències.
  • La demora dels trasllats de les altes dels pacients a domicili, residències, sociosanitaris, hospitals de referència, repatriació; per l’espera de l’arribada de l’ambulància, que es pot demorar fins a 12 h a partir de les 21 h, per la manca d’ambulàncies.
  • La disminució de l’activitat quirúrgica programada durant l’estiu, incrementant les llistes d’espera.
  • La contractació precària, com són els contractes fixos a temps parcial i la temporalitat.

Des de CCOO sanitat comarques gironines demanem:

  • El que no es tanquin llits,
  • Previsió de l’estructura del personal adequada per les necessitats reals d’assistència (especialment en les zones turístiques).
  • Evitar les autocobertures (que les baixes es cobreixin amb el mateix personal que està treballant, produint una sobrecàrrega de feina inassumible) amb el mateix personal.
  • Evitar les contractacions en precari.