El Sector de Mossos de CCOO denuncia que el Cos de Mossos d’Esquadra (CME) no té prou efectius en el període estival per fer front al repunt de la delinqüència

La manca d’higiene en els calabossos fa que hi hagi xinxes i risc de contagi de malalties.

Manca de plantilla per fer front al repunt de la delinqüència
Com cada estiu, la plantilla del CME minva i arriba a uns mínims insostenibles, fins al punt de no poder garantir la seguretat ciutadana a tot Catalunya i posar en perill la integritat del agents. Aquest any és pitjor perquè s’està produint un repunt de la delinqüència, no només en el nombre de fets delictius, sinó també en la violència emprada pels delinqüents.

Aquest problema és especialment greu a Barcelona i l’àrea metropolitana en horaris de tardes i de nits. En alguns districtes hi ha una única dotació disponible. Quan hi ha serveis perillosos, els agents no poden ser recolzats per cap altre patrulla degut a la manca de personal. Les carències de personal afecten també les sales de comunicació, que ja no arriben a assistir els serveis que no siguin molt greus.

Manca d’higiene als calabossos
S’estan produint situacions límit per manca de neteja als calabossos, com la presència de xinxes que produeixen picades i al·lèrgies tant als agents com als detinguts, o com ara mantes que passen d’un detingut a un altre sense desinfectar ni netejar. La situació és indigna per a qualsevol persona.

Vehicles deteriorats
Les condicions dels vehicles fan dubtar que hagin passat la ITV. CCOO ha pogut acreditar: rodes llises o molt malmeses, vehicles sense aire condicionat, interiors que fan pena degut al seu estat de deteriorament, motos que no funcionen, motoristes que no poden sortir perquè no tenen casc, furgonetes d’atestats i transports destrossades, en les que es treballa sense aire condicionat amb temperatures que superen els 42º. La falta de materials adequats porten els agents a enfrontar les situacions violentes sense més mitjà que el seu cos.

Desinversió sistemàtica
El sector de Mossos de CCOO denuncia la manca d’inversió sistemàtica en polítiques de seguretat, en material i en personal. Aquesta manca d’inversió ha empitjorat en els darrers anys i afecta greument als serveis prestats i a la seguretat ciutadana, i en conseqüència a la imatge pública del CME.

La societat té dret a saber que té una policia precària, abandonada pel Departament d’Interior, que treballa al límit de les seves capacitats. Ha de saber que la seva policia té la voluntat de servir la ciutadania, i que si no fa més, és per falta de condicions.

Oficina de Premsa de CCOO de Catalunya
Barcelona, 11 d’agost de 2020