L’Audiència Nacional anul·la els serveis mínims del transport ferroviari i per carretera de la vaga del 8 de Març de 2018 per vulnerar el dret de vaga

CCOO va denunciar davant l’Audiència Nacional els serveis mínims imposats en les diferents maneres de transport en ocasió de la convocatòria de vaga general del 8 de Març de 2018. Les sentències corresponents al transport ferroviari i per carretera, conegudes en el dia d’avui, donen la raó al sindicat i anul·len les resolucions del Ministeri de Foment, a més de condemnar en costes a l’Administració. Aquestes sentències s’uneixen a la que la mateixa sala va dictar el passat 7 de febrer anul·lant els serveis mínims del transport aeri en aquesta vaga. Només queda pendent de dictar-se la sentència corresponent al transport marítim, que CCOO espera que sigui resolta en el mateix sentit.



Les sentències consideren que les ordres de serveis mínims dictades pel Ministeri de Foment emmalalteixen de la motivació que la jurisprudència del Tribunal Constitucional exigeix per a limitar l’exercici d’un dret fonamental com és el dret de vaga. I per això, dicta que el Govern va vulnerar, amb la seva decisió, el lliure exercici d’aquest dret fonamental.



Per a la vaga general del 8 de març de 2019, el Govern socialista va mantenir no obstant això idèntiques ordres de serveis mínims, quan no les va endurir, ignorant els pronunciaments judicials —ja es coneixia la sentència corresponent al sector aeri— i sense establir el mínim procés de consulta amb les organitzacions sindicals convocants. Els primers informes de la Fiscalia en la tramitació d’aquests procediments judicials recolzen les impugnacions per entendre que es va vulnerar novament el dret de vaga.



I, igual que fes el Govern del PP l’any 2018, el Govern del PSOE també va ignorar els acords sobre serveis mínims que anaven mantenint-se de manera pacífica des de fa ja més de deu anys.



“Ara els tribunals ens donen la raó, passada ja la data de celebració de la vaga i, per tant, aconseguit l’objectiu del Govern de minimitzar els efectes d’aquesta. I ens trobem davant un dret fonamental, el dret de vaga, vulnerat per qui està obligat a garantir el seu ple desenvolupament i exercici”, afirma CCOO.



Per la responsabilitat de tots dos governs, amb unes mesures que ara els tribunals comencen a reconèixer com vulneradores dels drets fonamentals, milers de dones i homes es van veure privats d’exercir el seu dret de vaga i no van poder secundar la mateixa.



Per això CCOO exigeix que el nou Govern “no només prediqui sinó que sigui conseqüent i respecti l’exercici del dret de vaga, a més de respectar els acords que, des de 2002 i, especialment, des de 2010, van permetre pacificar aquesta matèria i que, primer el PP i després el PSOE, tan irresponsablement van incomplir”. El sindicat també lamenta que els pronunciaments arribin, com sempre en aquests casos, quan ja les persones treballadores han vist vulnerats els seus drets fonamentals.