La UE proposa una directiva de drets d’autor que és lesiva per als periodistes i creadors

La proposta de directiva conté aspectes positius, com la introducció del principi d’una remuneració apropiada i proporcional per a tots els autors, inclosos els periodistes, la imposició d’obligacions als editors en matèria de transparència, i la possibilitat d’establir mecanismes alternatius d’arbitratge que podrien evitar processos judicials llargs i costosos en cas de discrepàncies, així com que els autors puguin ser representats pels seus sindicats durant aquest procés. Tot això constitueix un avanç important per als autors i creadors en general però en canvi és clarament lesiva la incorporació de la denominada «protecció de publicacions de premsa en relació al seu ús digital». En aquest sentit, si bé la directiva reconeix el dret dels periodistes i de tots aquells creadors el treball dels quals s’incorpora en una publicació de premsa a rebre una part adequada dels ingressos que els editors percebin per l’ús de les mateixes en internet, fet i fet permet a aquests editors esquivar tals requisits perquè confia el seu compliment a acords contractuals existents i normatives de propietat.



L’Agrupació de Periodistes de CCOO comparteix la visió expressada per la Federació Europea de Periodistes (FEP) i la Federació Internacional de Periodistes (FIP) en el sentit que les disposicions contingudes en l’Article 11 i el Considerant 35 de la proposta de directiva tiren per terra l’esperança que havia suscitat aquesta nova normativa, i les legislacions nacionals subsegüents a la transposició de la directiva, per a ajudar els autors del sector de la premsa escrita a obtenir una remuneració justa i proporcionada al seu treball. Tal com ha quedat la redacció, es promou un esquema de funcionament en el qual els editors gaudiran d’una posició de poder enfront dels periodistes, siguin assalariats o autònoms, i podran obligar-los a signar contractes en els quals renunciïn a tots els seus drets.



El Parlament Europeu tindrà l’última paraula en unes setmanes quan es produeixi la votació final sobre la proposta de directiva. Fins llavors continuarem treballant i lluitant perquè les institucions europees i els seus representants siguin sensibles als principis fundacionals de la UE en matèria de justícia social i reconsiderin qualsevol disposició discriminatòria com les comentades anteriorment.